Sobiranies contra el capitalisme

Recuperar sobiranies des del municipi

Sobiranies, una aposta contra el capitalisme, editat per Espai Fàbrica, està escrit per diverses mans vinculades al Seminari d’Economia Crítica Taifa i a l’Esquerra Independentista catalana. En les línies d’aquest llibre trobarem una anàlisi rigorosa sobre el model socioeconòmic imperant i una proposta en construcció per poder superar-lo.

Les autores posen negre sobre blanc per a explicar el funcionament del capitalisme. Ens parlen de les crisis, que són cícliques, inherents al sistema i que, a més, els factors que permeten l’eixida d’una crisi són els mateixos que provoquen la crisi posterior. També cal destacar el fet que “a mesura que avança el capitalisme, ens trobem amb una clara dissociació entre la necessitat de reproducció del capital i l’estabilitat ecològica”, ja que el sistema és cada vegada més intensiu i xoca davant l’evidència dels límits físics i naturals del planeta.

En aquest llibre trobarem una anàlisi rigorosa sobre el model socioeconòmic imperant i una proposta en construcció per poder superar-lo

Actualment, ens trobem immersos en una crisi que no s’aconsegueix superar, a més “d’una incapacitat de generar un cicle d’acumulació mínimament sòlid sense el desmantellament del pacte social”, asseguren les autores. Aquests fets evidencien la mort de la socialdemocràcia en el seu paper redistributiu i l’Estat es converteix en una ferramenta al servei del sector privat que actua privatitzant els serveis públics, assumint el pagament del deute il·legítim i reprimint les veus crítiques.

A mesura que avança el capitalisme, ens trobem amb una clara dissociació entre la necessitat de reproducció del capital i l’estabilitat ecològica

Enfront d’aquesta nova deriva del sistema, les autores del llibre ens proposen una alternativa radical, basada en posar la vida en el centre, és a dir, en la recuperació de les diverses sobiranies per tal de garantir les necessitats bàsiques de la població. Aquesta proposta no parteix de zero i recull totes les experiències viscudes anteriorment per diferents col·lectius arreu del territori i parteix del municipalisme com a espai polític d’aplicació, ja que “la proximitat permet el contacte i la intervenció directa”, expliquen.

A més, la proposta es basa en cinc criteris per a guiar el procés de transformació: avançar cap a formes de propietat no privada (comunal, cooperativa, municipal i estatal); desenvolupar processos productius que no siguen explotadors, patriarcals ni espoliadors de la natura; establir mecanismes de redistribució basats en el dret a una vida plena; establir mecanismes de presa de decisions democràtics; i integrar determinats valors com el bé comú i el suport mutu en el procés de transformació.

Ens proposen una alternativa radical, basada en posar la vida en el centre, en la recuperació de les diverses sobiranies per tal de garantir les necessitats bàsiques de la població

Comptat i debatut, podem dir que Sobiranies, una aposta contra el capitalisme, és un full de ruta en construcció per diversos agents i processos, que no s’entén com un manual tancat i llest per a aplicar, sinó com unes idees, treballades en comú i a partir d’experiències acumulades, per tal d’avançar en l’anàlisi i la construcció d’alternatives al model hegemònic, des del vessant més local: el municipalisme.

Jordi Garcia, membre de La Repartidora

Pots trobar aquest llibre en

La Repartidora
C/ Torreta de Miramar, 1, baix 3
Dm 17-20h, Dx.Dj-Dv 10.30-13.30 i 17-20h, Ds 10.30-13.30h
facebook / larepartidora.valencia
larepartidora.org

També pot interessar-te