Per entendre el capitalisme

BE aprén · maig 2017

Per entendre el capitalisme
Curs del Seminari d’Economia Crítica Taifa

Dissabte 20 de maig (matí i vesprada)
Diumenge 21 de maig (matí)
20 € (inclou dinar de dissabte al Terra)

La Repartidora
C/Arquitecte Arnau, 5, baix
larepartidora@larepartidora.org
larepartidora.org
facebook / larepartidora.valencia

Una Taifa és, segons el Diccionari Català-Valencià-Balear, un bàndol o facció, un partit subversiu o un estol indisciplinat. Una definició ben bonica per a anomenar també a un grup de gent que es reuneix per a parlar, aprendre i ensenyar economia crítica i que este mes ens visitaran a Benimaclet.

Els hem convidat des de La Repartidora, que com bé sabreu som un espai social i cultural del barri. Un espai que, a més, aspirem a ser una ferramenta de difusió, debat, formació i recerca d’alternatives de tipus social, polític o econòmic a este sistema en el qual vivim, sempre des del pensament crític i en connexió amb els moviments socials. Ara hem cregut que era el torn de l’economia crítica i és per això que hem organitzat per a este mes un curset d’un cap de setmana anomenat «Per a entendre el capitalisme» i que serà impartit pel Seminari d’Economia Crítica Taifa. Perquè malgrat que vivim dins del sistema capitalista sovint ens costa molt entendre’l, el seu funcionament a vegades se’ns presenta com un galimaties intel·ligible però tot i així els seus efectes es noten cada dia sobre les nostres vides, sobre la nostra salut, sobre el nostre benestar, etc. Per això hem cregut necessari organitzar este curset per tal d’abastir-nos de ferramentes per a entendre el seu funcionament, criticar-lo discursivament i, per suposat, fer-nos capaces de presentar resistències i construir alternatives.

Perquè l’economia és la punta de llança del capitalisme, l’element a través de la qual s’articulen altres aspectes de la vida, segons convé als gestors del sistema per aconseguir el seu objectiu principal: obtindre guanys econòmics. En este sentit, i entenent el capitalisme com una estructura de poder que avantposa els interessos d’uns pocs a la vida de la gent i del planeta, esdevé fonamental analitzar el seu funcionament per tal de qüestionar-lo, transformar-lo o destruir-lo.

De tot això i més parlarem amb el Seminari d’Economia Crítica Taifa, que vindrà a explicar-nos totes estes qüestions. Taifa és un espai auto-organitzat i dedicat a l’autoformació i la divulgació de la crítica de l’economia política. El seu objectiu és contribuir a la transformació de la societat a través de l’impuls del pensament crític. En este curs ens proposaran una anàlisi de conjunt de la societat capitalista, una aproximació sistèmica que abordarà els àmbits de la despossessió social i ecològica, de la dominació patriarcal i de l’explotació laboral. Seran dues sessions que estaran destinades al públic general, és a dir, no caldrà cap coneixement previ per tal d’assistir o comprendre el seu contingut.

A la primera sessió abordarem aspectes com ara com actuen mecanismes com ara el de l’explotació del capital a partir de la teoria laboral de Marx o el d’acumulació per despossessió que permet al capitalisme obtenir guanys a través de fenòmens com el de la privatització. Tampoc no deixarem de parlar d’aspectes com el funcionament de la producció i els canvis que s’han donat els darrers temps al si de les empreses per tal d’assegurar la reproducció del capitalisme. Acabarem la primera sessió analitzant el paper de l’Estat dins de les societats capitalistes. Pel que respecta a la segona sessió la centrarem en el funcionament del sistema financer i en les crisis, límits i contradiccions del sistema capitalista.

La Repartidora

També pot interessar-te