Dubtes i preguntes

La pluja de gener i febrer d’aquest any ha sigut de 65 mm menys que la mitjana dels anys 1981 a 2010, la temperatura mitjana ha estat 10 graus superior, de 7 a 17 graus de mitjana. Escocells buits i manca d’espais verds. Milions de tones de residus sòlids que s’aboquen a contenidors indeguts o acaben al mar o la muntanya. Milers de tones d’orgànica que acaben a incineradores o soterrades. 4000 tones de tovalletes llançades als WC i arreplegades als col·lectors. Un índex de qualitat de l’aire millorable, amb pics de contaminació molt perjudicial per a la salut. 100.000 vehicles motoritzats diaris entren a la ciutat. Carrers amb l’espai repartit no equitativament. Una ordenança que no permet mercats de fruita i verdura no sedentaris de venda directa. Menjadors escolars que no garanteixen els aliments de proximitat. Abandonament de les terres de cultiu, mínim relleu generacional a l’horta. Canvi progressiu de ciutat per viure a ciutat aparador, on els habitatges passen a ser habitatges turístics i el comerç tradicional canvia a grans superfícies o franquícies de transnacionals. Desnonaments, gent sense llar, cues als menjadors. Un PGOU obsolet que soterra l’última terra que queda lliure. El Saler, la ZAL, el Cabanyal, Ciutat Vella, Russafa, PAI Benimaclet…

Els gestors actuals han sigut valents per portar endavant els programes electorals com ens van prometre?

Tot açò i molt més és el que va heretar i deixa l’autonomenat govern del canvi després de 4 anys de gestió.

Qui ha obstaculitzat i per què les mesures per minorar els efectes del canvi climàtic, l’abandonament de les terres, les polítiques de suport per fomentar el canvi generacional a l’horta, la democratització del carrer o la protecció al dret a l’habitatge, entre altres? Quin paper ha fet cada actor del pacte de la Nau, l’oposició, els lobbies o la societat civil?

Els gestors actuals han sigut valents per portar endavant els programes electorals com ens van prometre? S’han explicat amb sinceritat les decisions preses? S’han fet actuacions locals amb mires globals?  S’ha escoltat realment a qui aporta i treballa pel bé comú?

L’oposició ha fet aportacions constructives amb mires de futur? Ha reviscolat de manera partidista qualsevol espurna per convertir-la en incendi? Prepara un programa electoral que millore la vida de les que vivim a la ciutat?

Els fons voltor que controlen la premsa, els bancs, les immobiliàries, les constructores, els centres comercials, les factories automobilístiques… són actualment els lobbies de pressió de la ciutat? Quin tipus de ciutat i vida volen per a nosaltres?

L’oposició prepara un programa electoral que millore la vida de les que vivim a la ciutat?

Des de la societat civil hem seguit aportant, creant, vigilant, fent pressió per contrarestar les mancances i pors de tècnics i polítics? Hem fet prou força des del carrer per fer front als lobbies? Continuem alimentant els lobbies amb el nostre consum diari? Som crítics amb les propostes de l’oposició?

La novetat de l’actual govern i l’enlluernament inicial han passat. S’han entreobert portes, finestres i calaixos, s’han mostrat debilitats. S’han fet infinitat d’actuacions, algunes d’elles reprovables, altres encertades i moltes queden incompletes.

S’apropen eleccions i moltes tenim sentiments contraposats, estem fartes de promeses incomplides i silencis. Volem un govern que cuide, que estime, que actue i no es deixe influir pel capital. Un govern al qual desobeirem davant les injustícies i al qual vigilarem des del carrer.

Volem un govern que cuide, que estime, que actue i no es deixe influir pel capital. Un govern al qual desobeirem davant les injustícies i al qual vigilarem des del carrer

Maria Santos

També pot interessar-te