Plataforma Cuidem Benimaclet

Ens mereixem un barri millor

La plataforma Cuidem Benimaclet ha nascut per vetllar pel benestar del veïnat de Benimaclet. Veïnes, col·lectius, associacions i assemblees del barri ens hem unit perquè estem preocupades perquè el sòl verd que té actualment el barri es convertisca en edificis i es perda, així, l’essència del barri i la seua connexió directa amb l’horta.

Des de fa uns mesos, som coneixedores que amenaça en tornar a posar-se en marxa el PAI que té previst convertir el sòl verd del barri en, entre d’altres, al voltant de 1.300 vivendes. La constructora més gran de l’estat espanyol, Metrovacesa, està preparant un redisseny del PAI de Benimaclet amb, diuen, criteris de sostenibilitat. Des de la plataforma considerem que l’objectiu d’una macro-empresa com aquesta és únicament traure’n rendibilitat econòmica i no tenim cap garantia que respecten la voluntat del veïnat. I som, precisament, els veïns i veïnes de Benimaclet qui hem de decidir sobre el futur del nostre barri. Nosaltres, qui vivim, transitem i participem diàriament del nostre barri, considerem que l’increment d’habitatges no és una necessitat, ara mateix, a Benimaclet.

Per això, l’objectiu inicial de la plataforma és paralitzar l’edificabilitat al barri. Benimaclet ja està molt explotat i construir més edificis significa caminar cap al col·lapse. Per fer-ho, Cuidem Benimaclet proposa l’eina legal i perfectament viable de la desclassificació del Sòl Urbanitzable Programat (S.U.P.) en Sòl No Urbanitzable (S.N.U.) perquè es mantinga en el règim actual de Sòl Rural. Així es podrien construir només equipaments que siguen fruit de les necessitats socials i no amb fins lucratius.

Metrovacesa, està preparant un redisseny del PAI, un projecte que vol convertir el sòl verd del barri en, entre d’altres, al voltant de 1.300 vivendes

Som conscients que Benimaclet és un “caramelet” per a les grans constructores pel seu emplaçament i la seua identitat i són, precisament eixos motius, els que ens porten a organitzar-nos per a evitar que els interessos econòmics destruïsquen l’essència de Benimaclet.

D’altra banda, des de la plataforma donem suport al treball realitzat, fins ara, per l’Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet, però amb el PAI volem ser més ambicioses. Defenem les potencialitats de l’estratègia integral participativa “Benimaclet és futur” i les línies de treball marcades: una mobilitat més amable, un barri més verd i amb un espai públic que fomente les relacions socials, avançar cap a una gestió dels recursos públics més propera al veïnat i potenciar la relació de la ciutat amb l’horta. L’apunt que en fa la plataforma és no acceptar a la possibilitat d’incrementar l’edificabilitat al barri, ni als extrems del PAI ni enlloc.  

Considerem, a més, que hi ha altres maneres d’incorporar nou veïnat, com pot ser donant vida a les vivendes buides. No perseguim crear un barri només per a uns pocs, sinó caminar cap a un Benimaclet sostenible. A la ciutat de València existeixen 50.000 vivendes buides. Per això, es fa necessari millorar la qualitat de vida en tots els barris i no focalitzar tots els esforços en un barri que, per circumstàncies diverses, s’ha posat de moda i camina cap a la saturació.

A més, no ens val l’argument que un augment d’edificis comporta una baixada del preu de l’habitatge. Ja es va palès en els anys del boom immobiliari quan la construcció de noves vivendes i la pujada dels preus van anar de la mà.

L’objectiu és paralitzar l’edificabilitat, aconseguir la desclassificació del sòl perquè es mantinga en sòl rural i la construcció de nous equipaments

Benimaclet necessita una escoleta de 0 a 3 anys, necessita universitat popular, necessita espais recreatius per als gossos/es. Hi ha espai suficient per a projectar tots aquests serveis en els descampats que ara mateix té el barri i que nosaltres tampoc volem que es mantinguen bruts i abandonats.

Cuidem Benimaclet projecta un barri que recupere progressivament l’horta i la infraestructura verda i que preserve el patrimoni històric de Benimaclet. Per això, la plataforma treballa ja en el disseny del procés participatiu que s’ha de dur a terme, un cop s’haja desclassificat el sòl i que passa, sí o sí, perquè la decisió del barri que es vol construir per al futur siga exclusivament del veïnat.

Plataforma Cuidem Benimaclet

També pot interessar-te