Tia Monique

BE sona · estiu 2017

Tia Monique
Entrevista a Tia Monique i Adri Castellanos

Entrevista per Alba Pellicer

Tia Monique amb Raúl Rabadán i
Adri Castellanos
Dimecres 5 / 21.30h
Tallafocs
C/ Baró de San Petrillo, 46

Qui sou?

Tia Sóc originalment d’una xicoteta ciu­tat en Nova Jersey a uns 15 minuts fora de la ciutat de Nova York. Vaig començar a cantar quan tenia uns 9 anys. Vaig créixer escoltant molts gèneres diferents de mú­sica. Realment no tinc una preferència. Qualsevol gènere de música que estiga d’humor per a escoltar és el que escolte i cante. Vaig estudiar cant clàssic quan era adolescent durant uns 7 anys així que encara vocalitze de forma clàssica i cante algunes melodies clàssiques perquè m’aju­da a mantenir-me en bona forma vocal.

Adri Si bé fa quasi 15 anys que visc a València, vaig nàixer a Uruguai. Vaig co­mençar a tocar quan era un adolescent i vaig tenir la sort de tocar i conèixer a diversos músics de certa rellevància a Uruguai. A Espanya continue tocant. Començant pel metre de Madrid que és on tocava quan recentment vaig arribar a Espanya (rialles). Toque diversos instru­ments, principalment guitarra i baix. En aquests últims anys he format part de di­verses formacions de València, per exem­ple Nasty Boogie, Howlin’ Mequetrefes, 2 Animals, Zippy Zappers i altres més. Fa al voltant de 4 anys vaig conèixer a Raúl Rabadán i en algun moment després d’ha­ver tocat diverses vegades junts en jams, ell necessitava un baixista substitut per a un bolo amb un dels seus grups, Nasty Boogie. Em va cridar i a partir d’aquest moment vam començar a tocar junts en diferents projectes.

Quines són les vostres influències?

Tia Vaig créixer escoltant a molts cantants de soul que eren coneguts com a Aretha Franklin i Otis Redding. Però també hi havia un nombre d’artistes desconeguts com Johnny Taylor o Rose Royce que es­coltava la meua família en les seues ràdios durant els meus primers anys. Així que les seues eleccions d’escolta em van donar forma primer vocalment, juntament amb els altres gèneres de música que escolliria escoltar més tard.

Adri En el meu cas les influències són variades, necessitaria diverses hores per a poder explicar-ho, però per citar alguns, des de The Beatles, Muddy Waters i Jimi Hendrix, fins a Milers Davis, Hugo Fat­toruso o Ruben Rada.

Parla’ns una mica sobre Tia Monique.

Adri Tia Monique és una artista molt talentosa amb una veu beneïda per algun ser superior i una consumada professional des de fa moltíssims anys en escenaris de tot el món. El seu registre vocal és excep­cional i al llarg de la seua carrera musical ha cantat una àmplia varietat d’estils. Pot passar de cantar soul, pop, passant per jazz, rock o opera, sobreeixint en qual­sevol d’ells. Em sent molt afortunat de poder escoltar-la, conèixer-la i tocar amb ella.

Què anem a veure al concert en Tallafocs?

Tia Tinc moltes ganes de cantar en Talla­focs. És un bonic establiment, el menjar és deliciós i la decoració és molt encanta­dora. És un dels llocs en els quals crec que realment m’agradarà tocar. Estaré cantant el repertori que he estat cantant amb Adri durant els últims mesos: soul, blues i al­gunes melodies pop. Són cançons bastant conegudes que la majoria de la gent co­neix.

Com veieu l’escena musical a València?

Tia Em sembla que l’escena musical a València és molt càlida i de suport entre els músics. No hi ha competitivitat. Tot es tracta de l’alegria d’expressar-te, cosa que trobe refrescant quan estic en altres concerts.

Quines manques veieu en el panorama musical valencià?

Adri Lamente que les activitats musicals en tots els estils estiguen restringides en molts bars xicotets. Les regles no estan clares de part de les autoritats i en molts casos els bars s’arrisquen al fet que els multen per programar música en els seus locals, fins i tot tenint les autoritzacions pertinents.

Explica’ns alguna anècdota.

Adri Una amiga que no té res a veure amb la música, un dia em va contactar per Facebook i em va comentar que tenia una amiga ‘americana’ que cantava i que l’anava a portar a un micro obert que jo feia els diumenges amb Raúl. Jo com no la conec de l’ambient de la música, vaig pensar que la seua amiga era una xava­la que ‘tindria bonica veu’ i que estaria intentant traure’s la por escènica i co­mençar a cantar. Òbviament la sorpresa va ser majúscula quan l’amiga americana era Tia Monique i la veuarra que tenia i quan després ens vam posar a parlar, em va explicar la seua carrera musical per di­ferents parts del món.

Un missatge per a tots els músics que estan començant en aquest món.

Tia El meu missatge per a qualsevol músic que comença és solament, sigues tu mateix. Has de ser fidel al que fas i continua fent-ho amb el millor de la teua capacitat o fins i tot millor si creus que és possible. Desafia’t a tu mateix i deixa que altres et desafien de tant en tant. Si no estàs fent el que estimes, cerca una mica més. Açò és el que manté la vida interessant.

Adri El meu missatge per a tots els mú­sics que comencen és que el camí és la recompensa…

Entrevista per Alba Pellicer Sanchis

També pot interessar-te