La premsa menuda de Benimaclet

BE aprén · abril 2017

Educar, cooperar, auto-editar i teixir comunitat
Jornades de La premsa menuda  de Benimaclet

8 i 29 d’abril / 13 de maig
Catxirulo Lab (Escuela Meme)
Carrer del Poeta Ricard Sanmartí, 17

Inscripció gratuïta Cal inscriure’s prèviament!

Places limitades Tallers pràctics – 6 persones (Acceptació per ordre d’inscripció)

Inscripció i més informació
catxirulolab.org/premsa-menuda-beni
hola@catxirulolab.org

Quin paper juga el barri en l’educació dels nostres xiquets i xiquetes? Quina incidència tenen els desitjos dels infants en la construcció de l’espai comú? Podem entendre l’educació com a un procés cooperatiu? Com gestionem de forma comunitària una ferramenta educativa?

Aquestes són algunes de les preguntes que impulsen l’organització d’unes jornades de presentació, reflexió i punt de partida d’un projecte que pretén generar una xarxa de publicacions realitzades per infants al barri.

La premsa menuda de Benimaclet és un projecte ideat i realitzat pel col·lectiu Catxirulo Lab, i organitzat des de l’Escuela Meme, que ha rebut una subvenció de València Ciutat Educadora. L’eix del projecte és un laboratori cooperatiu, una ferramenta educativa de gestió comunitària a partir d’un dispositiu de sistemes autònoms d’impressió analògica, pensats per ser utilitzats per a xiquetes i xiquets a partir de sis anys.

Les jornades tindran lloc els dissabtes 8 i 29 d’abril i 13 de maig a l’Escuela Meme i hem convidat a intervenir-hi tot un seguit de persones i col·lectius que per la seua trajectòria o per la seua relació directa amb el context del projecte (infància, barri, autoedició, etc.) poden aportar una mirada crítica i constructiva.

Cada jornada es planteja al llarg de tot un dia, amb un dinar inclòs, generant diversos espais de relació i participació: xerrades, taules rodones, debats i tallers pràctics. Hi poden assistir persones i col·lectius del barri i també estudiants i professionals del món de l’educació, l’art, la mediació cultural, la sociologia, l’editorial, etc. En definitiva qualsevol persona que se senta interpel·lada pel plantejament del projecte o que li desperte curiositat pel motiu que siga.

Les xerrades inicials de les jornades estaran a càrrec de persones amb un bagatge teòric i pràctic prou significatiu: Alfred Ramos (mestre, pedagog i investigador. Autor, entre altres de llibres com “Mestres de la impremta. El moviment Freinet a València”), L’Automàtica (col·lectiu de dissenyadors gràfics, il·lustradors i artistes de Barcelona que des de l’any 2011 desenvolupen un projecte en una vella impremta de barri d’impressió tipogràfica) i Aida Sánchez de Serdio (investigadora i educadora en els àmbits de les pràctiques artístiques col·laboratives, cultura visual, pedagogia i recerca qualitativa. Actualment és assessora d’educació i públics del Museo Reina Sofía de Madrid).

Per les taules rodones s’han convidat persones que presenten una diversitat de proximitats als plantejaments i l’entorn del projecte: L’Alqueria Kunterbunt, Todo EnCaja, La flameta de Benimaclet, Industrias lentas, Enric Ramiro, Elisa M. Matallín, Magacim, La Repartidora i Benimaclet Viu.

El gruix de les activitats d’aquestes jornades estan orientades a persones adultes, però s’hi pot assistir amb infants. L’organització prepararà un espai ampli de joc i activitats relacionades amb l’autoedició, compatible amb l’activitat de les persones adultes, i hi haurà una persona de l’organització responsable de tenir-ne cura.

Col·lectiu Catxirulo Lab

També pot interessar-te