Benimaclet Est

fent barri · maig 2015

Benimaclet-Est
Concurs d’idees per a consensuar la transició entre la ciutat i l’horta

benimacletest.wordpress.com
avvbenimaclet.wordpress.com

Text: Antonio Pérez
Foto: Caixa Fosca

L’Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet hem organitzat aquest concurs d’idees amb una actitud propositiva, convertint-se en una experiència única d’urbanisme d’anticipació, dins del marc de tota la ciutat, girant d’un urbanisme dotacional a un urbanisme facilitador.

Hem treballat amb força i hem tingut una resposta impressionant, des de la col·laboració de les dues universitats públiques de València i el patrocini de Caixa Popular. Hem rebut 53 inscripcions de treballs fets per equips multidisciplinaris, la major part de València i dels seus municipis, però hem tingut una bona resposta des de Barcelona, Madrid, Sevilla, Santiago de Compostel·la, Valladolid, Sant Sebastià e inclús de Grenoble i París. El 22 d’abril es reunirà el Jurat professional per a impartir els premis, i el dia 7 de maig es farà la primera exposició de tots els treballs en el CIM-Benimaclet per a tots els veïns i veïnes del barri, després, el dia 12 de maig al matí en la Universitat Politècnica a les 12 hores es donaran els premis i a les 19 hores en La Nau es farà la presentació en l’Aula Magna de tot el projecte.

En València s’ha de crear espais de convivència i trobada, espais d’innovació social, un consens entre un nou urbanisme i aconseguir la felicitat més gran dels ciutadans. Ha arribat el moment de fomentar la participació i creativitat ciutadana, creació de llocs on els ciutadans puguen relacionar-se col·lectivament, en la nostra ciutat tenim carència de noves experiències innovadores en urbanisme. No hem d’esperar que els polítics facen el que diuen que faran i quasi mai compleixen. Som els ciutadans els que hem d’exigir la nostra participació i agafar l’acció directa per a generar el desig de com volem viure en els nostres barris. Tenim idees i volem que puguen ser realitat, les persones hem de sentir el nostre entorn com a propi i per això cal preservar la memòria i les nostres identitats. Aquest concurs d’idees pretén consensuar la transició entre la ciutat i l’horta amb els nostres Horts Urbans.

Una autonomia política local que reconstrueix la democràcia del poder polític existent d’acord amb la capacitat de la participació ciutadana que es puga aconseguir.Els polítics creuen que ells són els que han de marcar el full de ruta, però en el nostre barri circula un corrent molt profund de consciència ciutadana, capaç de preservar la nostra identitat.Les associacions de veïns i veïnes, respectant totes les postures personals i d’altres col·lectius, tenim la missió de defensar el nostre barri i fer el màxim esforç per construir un millor futur. L’objectiu final de tot el projecte és, després de les eleccions municipals, aconseguir obrir un diàleg entre els polítics, els propietaris i la ciutadania per a fer possible un nou urbanisme de qualitat de vida.

Anna Alabart en el seu llibre ‘La ciutat no es compra’ ens diu: ‘La ciutat, tal com l’entenem, no es compra ni es ven; no la fan els diners ni els poders. La fa el ciutadà, perquè la seua existència està estretament lligada a l’activitat residencial, laboral, social i lúdica. El que veiem i el que reconeixem com la nostra ciutat és la materialització dels records, de les experiències i de les esperances de tots els qui han viscut, viuen i viuran més tard’.

I recordem tots, la vertadera democràcia és la que es construeix amb la participació activa i conscient de tota la ciutadania.

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet pensem que aquest concurs obri un nou camí en tota la ciutat d’un urbanisme innovador i desitjable.

Esteu convocats per a participar en el nostre futur del barri que volem.

També pot interessar-te