A mos redó

BE escriu · abril 2018

A mos redó
Una eina per a practicar la sobirania alimentària al barri

Podeu trobar A mos redó en:

La Repartidora, La Rossa, La Traca, Centre Social Terra o Al Paladar

La Repartidora
C/ Arquitecte Arnau, 5
larepartidora.org

A mos redó. Cuinant la sobirania al País Valencià (2017) és la vuitena llavor de Caliu Espai Editorial, projecte assentat al barri de Benimaclet. El llibre, coordinat per Jordi Garcia i prologat per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, és un receptari de cuina popular valenciana que va molt més enllà de la transmissió popular que suposa donar a conèixer un conjunt de receptes, i no vos deixarà indiferents.

A més de les receptes, que representen la cuina popular valenciana que feien -o fan- les nostres mares i àvies, el llibre està format per diversos articles, a través dels quals ens podem familiaritzar amb conceptes com ‘mercats de proximitat’, ‘grups de consum’ o ‘recuperació de terres’. O, millor, passar de la teoria als fets i apropar-nos als diversos grups de consum del barri o a l’Ecomaclet, el mercat de productes ecològics i de proximitat que es realitza tots els mesos a la plaça.

Un receptari de cuina popular valenciana que va més enllà de la transmissió popular que suposa donar a conèixer un conjunt de receptes

Quant als objectius, A mos redó segueix la línia esmentada més amunt: apropar la sobirania alimentària a les valencianes i els valencians, i fer-ho sobretot des de la pràctica, aportant ferramentes que facen possible un consum més responsable pel que fa al medi ambient, les productores, els comerciants del barri i el mateix consumidor. En aquest sentit, en el llibre també apareix un inventari dels productes utilitzats en l’elaboració de les receptes, que ens permet saber l’origen dels productes, en quin comerç s’han comprat (la majoria en comerços de Benimaclet), si són ecològics o no i el preu.

Apostar per consumir menys productes però de més qualitat, produïts prop de casa i comprats al xicotet comerç

A més, també compta amb una proposta de menú setmanal (una per a estiu i una per a hivern) i una llista de la compra a partir de les receptes i l’inventari de productes que hi apareixen, amb la intenció d’evidenciar que comprar ecològic i de proximitat, si més no al barri de Benimaclet, és possible, tant pel que fa a la varietat com per motius econòmics. Això sí, tal vegada per a fer-ho possible necessitem reduir la nostra llista de la compra, eliminant productes que no ens aporten beneficis nutricionals, es produeixen en condicions d’explotació i a quilòmetres de distància, i apostar per consumir menys productes però de més qualitat, produïts prop de casa i comprats al xicotet comerç

Diuen que ‘la revolució comença en un mateix’. A mos redó és una eina imprescindible per a prendre partit en la sobirania alimentària

Diuen que ‘la revolució comença en un mateix’. A mos redó és una eina imprescindible per a prendre partit en la sobirania alimentària: començar a canviar hàbits de consum, autogestionar-nos amb altres companyes el carret de la compra, cuinar amb la gent que estimem productes de gent que també estimem… En definitiva, prendre partit en un dels aspectes més importants de les nostres vides com és l’alimentació. Perquè viure vol dir prendre partit!

Equip La Repartidora

Recepta de faves de porrat

Ingredients

1 kg faves seques, aigua, sal, 3 alls, romer, pebres coents i timó.

Passos a seguir

1

Poseu les faves en remull amb aigua durant 3 dies. Canvieu l’aigua diàriament.

2

Bulliu les faves amb aigua abundant (les ha de cobrir), a foc lent.

3

Poseu les espècies (al gust, tant en quantitat com en varietat) i els alls.

4

Afegiu la sal quan les faves estiguen cuites.

També pot interessar-te