Un joguet anomenat estereotip

BE escriu · desembre 2017

Un joguet anomenat estereotip
per Alba Pascual Benlloch

facebook/lacosechapv
lacosechaweb.com

Un joguet anomenat estereotip

S’acosta el Nadal, eixa època meravellosa de l’any on moltes mares i pares ens tornem bojos i boges intentant no deixar-nos arrossegar pel monstre consumista que envaeix les nostres llars. I sabem que quasi és Nadal precisament per la sobreexposició que patim i sobretot pateixen les nostres filles, al bombardeig publicitari televisiu o als catàlegs que abarroten les nostres bústies amb imatges que reforcen els estereotips de gènere.

Xiquetes en un món de color rosa on predominen accions relacionades amb la llar, les cures, maquillar-se o pintar-se les ungles. Mentre els xiquets en un univers blau es dediquen a cercar aventures, solcar els mars en vaixells pirates, construir torres, caçar dracs o conduir cotxes de carreres.

Els joguets sexistes reprodueixen l’estereotip de societat patriarcal i masclista, en la qual la dona neteja i cuida dels bebès limitant el seu potencial per a abastar altres accions, mentre que l’home construeix, inventa i crea, allunyat de les tasques de la llar. Una sèrie de valors sexistes que irremeiablement influiran en les relacions de gènere quan siguen adults.

Les persones assumim els estereotips de gènere pràcticament com una cosa natural, com el que ha de ser una dona i el que ha de ser un home, però no podem oblidar que l’estereotip conté desigualtat social. I és que vivim immersos en una cultura que amb els anys es transformarà en violència.

Podríem pensar que estem exagerant i que, en qualsevol cas, les dones estan millor representades ara que abans, no obstant això, vivim, ens relacionem i pensem en nosaltres, sobre el llegat d’una forma de mirar a les dones, i també als homes, que ens converteix en mers subjectes. És una forma de mirar que, fins i tot si no estem d’acord amb ella, forma part de les pautes de socialització patriarcals en les quals hem crescut.

És la publicitat una eina clau en la perpetuació dels estereotips sexistes? Per descomptat que ho és. En publicitat, la feminitat ha aparegut associada no solament a com apareix el cos femení sinó que aquest cos s’ha construït com a objecte per a ser mirat. Imatges que influeixen en la construcció de la nostra pròpia identitat. I és que fan falta un altre tipus de referents que reflectisquen altres valors perquè les dones deixem de ser considerades només cossos o coses que poden ser mirades o posseïdes.

No podem oblidar que la publicitat és un mecanisme ideològic al servei d’un model de societat basat en el mercat i el consum. La publicitat dirigida al públic infantil mostra a les dones al servei dels altres, amb professions inferiors i generalment subordinades, i als homes en rols de poder, competitius i forts. És per tant, còmplice del manteniment d’aquests estereotips que generen desigualtat entre homes i dones des de xiquets.

Si bé és cert que cada vegada hi ha més marques que intenten fer un esforç per oferir una imatge neutral de joguets amb una publicitat menys sexista, i que els rols de gènere no estan tan marcats en moltes famílies, any rere any, la majoria de joguets mantenen els estereotips que segreguen a xiquets i xiquetes en universos paral·lels amb rols socials ben diferenciats atribuïts a un sexe o un altre. I encara que semble que exagere, sols cal que obriu els catàlegs de joguets o mireu els anuncis de la televisió. Vivim condicionades des que naixem i sembla, que a hores d’ara, les coses no han canviat per a nosaltres.

Alba Pascual Benlloch

També pot interessar-te