El fantasma del PAI

fent barri · març 2017

Tenim un problema greu en Benimaclet: PAI Benimaclet Est 

Al 1994 es va planificar el que per al nostre barri era una mort anunciada: la construcció de 1.345 habitatges en paral·lel que serien el principi de la fi de Benimaclet. Habitatges que ens taparien la brisa del mar i també el futur de l’escassa horta que ens quedava. La barbàrie immobiliària estigué a punt de convertir-nos en un barri on no s’haguera pogut viure dignament.

A canvi ens oferien “el caramel” de disposar dels equipaments que ja fa temps veníem reivindicant: un parc; una casa de cultura; un col·legi; un camp de futbol, un poliesportiu, etc.

Des de l’associació de veïns i veïnes de Benimaclet vam començar a remetre al·legacions contra aquell pla, en concret contra les altures dels edificis que volien construir. Amb el pas del temps vam deixar d’al·legar ja que només rebiem contestacions cada vegada més negatives: les torres pujaven d’altura i les finques creixien. Llavors va arribar la bambolla immobiliària, va esclatar en mans dels seus actors principals i, amb ella, va tornar una llum d’esperança al barri.

Malgrat l’estat de degradació que pateix tota la superfície del PAI (presencia de rosegadors, insectes, males herbes, excrements…) des de l’associació pensem que aquest és un mal menor en comparació amb el pla urbanístic que es volia executar. Al llarg dels anys, hem dut a terme projectes en aquesta zona com ara un modest pàrquing amb capacitat per un centenar de cotxes i la creació dels Horts Urbans de Benimaclet, un espai de convivència i identitat per al nostre barri on s’involucren més de 400 persones.

Actuament, ens tornem a trobar de nou amb el fantasma del PAI però ara som més forts i esperem que el nou Ajuntament ens recolze d’una manera contundent enfront del despropòsit urbanitzador. Els veïns i veïnes de Benimaclet tenim dret a participar i decidir com volem que siga el nostre barri.  És en aquestos moments, quan tant se sent parlar de participació i transparència, quan més armes democràtiques s’han d’oferir a la ciutadania per poder decidir sobre el seu futur.

Volem un barri conectat amb la seua horta, un barri més humà. Creiem que és possible un nou urbanisme dinamitzador, social i cultural, que siga respectuos amb el nostre entorn. També reconeixem que els propietaris tenen dret a obtenir beneficis, però també han de reconèixer que no estem a l’any 1994, que ara ja no val tot i que és temps de tenir en compte les persones que viuen en l’entorn.

Per tot açò, és urgent la creació d’una taula de negociació entre Ajuntament, Agent Urbanitzador i la Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet com a portaveu de tot el barri. L’objectiu: reconduir el PAI Benimaclet Est d’una forma més justa, més verda i més humana.

El barri de Benimaclet ha d’estar alerta. Tenim al davant un nou repte que hem solucionar pel benefici de totes les persones que formem part del teixit social del nostre entranyable barri. És el moment de començar a treballar des de totes les associacions, col·lectius i persones a títol individual pel futur de Benimaclet. Els nostres fills i néts ens ho agrairan.

Antonio Pérez
Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet

També pot interessar-te