NATZARET, 40 ANYS DE LLUITA

fent ciutat · febrer 2017

NATZARET, 40 ANYS DE LLUITA
“Recuperem Ciutat, per un barri sense fronteres (1976-2016)”.

Un projecte dels nostres veïns de:

La Cosecha
Producción Audiovisual
lacosechaweb.com

La Repartidora
Llibreria i tenda associativa. Formació i recerca social. Disseny i comunicació. Cooperativisme i economia social. Espai de trobada a Benimaclet (València)
larepartidora.org

“Recuperem Ciutat, per un barri sense fronteres (1976-2016)”.

Fa poc mes d’un any vam conèixer a La Repartidora, ens van parlar d’un projecte de documental a Natzaret, eixe barri de València que a pesar d’haver estat reiteradament oblidat, maltractat i estigmatitzat, guarda un tresor meravellós, l’associació de veïnes i veïns, un exemple de lluita continuada en el temps, de treball cooperatiu per llevar-se de damunt l’estigma d’un barri que per abandó l’han tingut marginat. 40 anys de lluita veïnal per tal d’aconseguir unes condicions de vida més justes per tots i totes les habitants d’aquest barri.

I així va ser com no vam poder evitar involucrar-nos. Aquest documental commemora la memòria històrica del moviment veïnal de Natzaret com una necessitat urgent, fent conèixer la configuració dels moviments veïnals de base, de carrer i de barri, que es van iniciar als anys de transició a la democràcia. És una qüestió d’identitat, de justícia i de reconeixement social. Conèixer el seu paper històric per reclamar la seua importància en els moments actuals.

Associacionisme, autogestió, reivindicació, comunitat, solidaritat, compromís, dignitat

Aquesta lluita de la Associació no ha estat fàcil, de fet, ens trobem amb un dels barris més castigats i abandonats de tota la ciutat. La seua ubicació formant part dels anomenats “Poblats marítims” en una ciutat que ha donat l’esquena a la mar, no ha fet més que dificultar aquesta voluntat de construir una vida més digna.

Des dels anys 60, conseqüència de la tensió existent amb l’afany d’ampliació del Port de València, fins l’actualitat, Natzaret ha vist perdre els trets identitaris de qualsevol barri pesquer i mariner, allò que tradicionalment els havia proporcionat els recursos materials de la seua existència: la seua platja i la seua horta. Posteriorment, com a conseqüència de l’activitat desmesurada del Port i de la indústria associada (Arlesa, Moiresa, etc), van perdre el dret bàsic a un aire net i unes aigües no contaminades.

Lluny de perdre la dignitat, l’Associació ha continuat la seua lluita i fins al dia de hui continuen sent un exemple de força i valentia.

En tots aquests anys han patit el soterrament de les vies ferres, la connexió amb el centre de la ciutat, l’aïllament per la Fórmula 1, etc. Però també han alçat amb les seues mans i la seua dignitat el barri que hui habiten: la il·luminació, els passos de vianants, el Centre de Salut, l’Escoleta infantil, el Centre de Música i Dansa, el Centre de Serveis Socials, etc. Tot amb la lluita i l’esforç de tot un barri.

Recuperar la memòria històrica del moviment veïnal de la ciutat de València és una necessitat que existeix. Per entendre el present cal conèixer el passat, per incidir i transformar el present també cal saber que va passar abans que les nostres generacions arribaren a una ciutat que ja estava alçada gràcies a les reivindicacions i demandes de moltes persones anònimes organitzades que com, l’ Associació de veïns i veïnes de Natzaret, encara continuen 40 anys després.

Ara ens trobem en la fase d’edició del documental i esperem poder estrenar-ho a l’abril d’enguany. Un plaer i un aprenentatge poder realitzar-ho i conèixer la història de persones tan valuoses en la nostra ciutat.

També pot interessar-te