Catxirulo Lab

fent barri · febrer 2017

Catxirulo Lab
Espai d’educació en l’art

dilluns-dijous 16:30-19:30
hola@catxirulolab.org
facebook/catxirulolab
catxirulolab.org

Escuela Meme
Carrer del Poeta Ricard Sanmartí, 17

Este gener ha obert les portes un nou projecte al barri i pel barri. Es tracta d’un nou espai cooperatiu pensat pel desenvolupament de projectes d’educació basats en pràctiques artístiques. Una plataforma d’experimentació, recerca i aprenentatge en comunitat des de perspectives pedagògiques lliures i crítiques.

Catxirulo Lab naix amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència al barri per a xiquetes i xiquets, famílies, comunitat docent, artistes, col·lectius socials, etc. Un espai on l’art es posa al servei de les persones i l’entorn. Un lloc per créixer amb seguretat i respecte, on tothom se senta lliure de triar i fer allò que li abellix fer en un ambient de confiança. Un espai on es posa en joc la cooperació educativa entre els mateixos infants i els adults que els acompanyen. I també un node d’(auto)formació i recerca que promou l’intercanvi de coneixements, sabers i experiències diverses.

El projecte està impulsat per Silvia González, artista i educadora membre del col·lectiu Planeando Truchas, i Lluc Mayol, activista cultural especialitzat en processos pedagògics amb una àmplia experiència en el desenvolupament de projectes (Saladestar, La fanzinoteca, /Unzip Arts Visuals, L’Automàtica, etc.).

Per posar-se en marxa, Catxirulo Lab ha obert l’Espai taller d’infants amb tres propostes amb xiquetes i xiquets d’entre sis i dotze anys aproximadament:

El Taller lliure funciona amb una metodologia educativa en què l’art és el mitjà per a una educació on els infants són totalment els protagonistes. Les xiquetes i xiquets viuen el taller a partir dels seus interessos, amb accés lliure (sempre amb cura) a diversos materials, eines i espais i amb l’acompanyament permanent de les talleristes que vetllen pel feliç desenvolupament tant individual com col·lectiu. La finalitat principal és que gaudisquen de la pràctica artística i que esta s’incorpore a les seues vides com una eina potent de desenvolupament creatiu i conscient.

El Diari Menut de Benimaclet és un laboratori cooperatiu d’autoedició en què xiquetes i xiquets són responsables dels continguts i la producció d’una publicació en paper (fanzine) dirigida al barri. El taller té com a finalitat donar la paraula als infants a partir d’un procés d’aprenentatge basat en l’elaboració de textos i imatges que seran creats, maquetats i reproduïts per ells mateixos.

La idea és que la publicació s’autofinance per mitjà de la venda i subscripcions i establisca una xarxa d’intercanvi amb altres publicacions d’infants.

I per últim, i com a proposta més acotada, la Gran falla de cartó, un taller temporal que té com a objectiu construir una gran falla realitzada íntegrament per un grup de xiquetes i xiquets.

La finalitat del taller és, per mitjà d’un projecte proposat per Catxirulo Lab, establir un procés de treball col·lectiu en què cada infant hi participa en la mesura de les seues possibilitats, sumant les diverses aportacions particulars a un objectiu comú tant en l’àmbit creatiu com de producció.

Catxirulo Lab s’ha ubicat a la Escuela Meme, l’espai autogestionat del carrer del Poeta Ricard Sanmartí, que, com és sabut, és una vella alqueria recuperada, on fa més de tres anys hi conviuen diverses propostes afins de caràcter educatiu, formatiu i cultural en un context intergeneracional i interdisciplinari.

Desitgem que este nou espai arrele amb força al barri i que esdevinga una bona eina comunitària per la vida de totes.

També pot interessar-te