Preciós Plàstic

fent barri · gener 2017

Preciós Plàstic
Projecte obert de reciclatge i transformació de residus plàstics

facebook / preciosplasticvalencia
preciosplastic.laboratoriodefabricacion.com

Projecte finalista a Emergents 2016, amb la col·laboració de la Universitat de València i l’Ajuntament de València.

Laboratorio de Fabricación
C/ Poeta Carles Salvador, 8
96 015 19 78 – 685 92 53 96
info@laboratoriodefabricacion.com

Us presentem Preciós Plàstic, un projecte que s’ha començat a desenvolupar en desembre del 2016 i que tracta de la fabricació de quatre màquines, reciclatge de residus plàstics, conscienciació i acció mediambiental, transformació de plàstic sense valor en objectes i materials útils, experimentació i participació ciutadana.

A Preciós Plàstic totes les veïnes i veïns de Benimaclet i voltants de València participen desenvolupant totes les parts del projecte, des de visitar ferralleries i desballestaments per trobar materials i components reciclats per construir les màquines, passant pel disseny gràfic de la informació que s’ha de difondre en diferents esdeveniments al carrer, fins a la mateixa fabricació d’objectes amb les màquines prèviament desenvolupades. Totes les fases del projecte es treballen al Laboratorio de Fabricación mitjançant quatre grups de treball col·laboratius (disseny gràfic i web, fabricació i disseny de les màquines, esdeveniments i accions i, per últim, plàstics i materials).

A banda, les persones que desitgen participar en el projecte, però no poden involucrar-se de forma directa als grups de treball, també tenen la possibilitat de participar dipositant els seus residus plàstics (envasos, botelles, i en definitiva, objectes de plàstic) als diferents punts habilitats, com el que hi ha al Laboratorio de Fabricación. Els quilos de plàstic aportats es podran convertir en formació amb la maquinària o canviar per objectes produïts amb el mateix plàstic reciclat.

Són quatre màquines Open Source (de codi obert) desenvolupades amb la finalitat que qualsevol persona puga aprendre a transformar els seus residus triturats en objectes útils mitjançant diferents processos de fabricació senzills i experimentar amb els materials.

Les màquines són: una trituradora, per transformar les botelles, envasos i objectes plàstics en trossets més xicotets i uniformes. Aquests els clavarem en tres màquines diferents, com una extrusora, amb la qual podrem fabricar filament que després podran servir per a imprimir en 3D o per fer productes directament del fil que ix extrudit. Una altra màquina és la injectora, amb la que podrem fer peces mitjançant la tècnica de la injecció, d’on ixen peces que són usades en la majoria d’objectes d’ús diari. I per acabar, una premsa, per fabricar objectes amb motles i pressió, peces com blocs de plàstic per usar amb una fresadora, safates, macetes, bols, recipients, etc.

Dins del projecte també hi ha una part molt important que és la d’informar i conscienciar. Cal saber quins tipus de plàstic consumim, quines propietats tenen, quins es poden reciclar i com realitzar el procés de separació i neteja dels residus. Es realitzaran accions com punts informatius al mercat de Benimaclet i altres ubicacions, així com demostracions de les màquines a diferents esdeveniments públics i participatius.

El projecte és obert, així que si vols participar de qualsevol forma, ja siga aportant el plàstic que rebutges, oferint el teu espai per tal que es puga dipositar residus plàstics, donant alguna ferramenta que ja no uses, unint-te als grups de treball, o qualsevol idea que tingues, contacta amb nosaltres sense dubtar-ho!


Miquel Cañada

També pot interessar-te