Al.lèrgia vs. refredat

BE salut · desembre 2016

No deixes de visitar…

Farmàcia San Petrillo

C/ Baró de Sant Petrillo, 15
facebook / farmacia-san-petrillo

Laura Martínez Ferrer
Llicenciada en Farmàcia
Màster en Fitoteràpia i Homeopati

Tots els hiverns ens fem la mateixa pregunta quan arriba el fred. En València, on sovint tenim canvis d’oratge, fa molta calor i humitat i de sobte cauen plujes amb fred que provoquen situacions que ens complica reconeixer si es una al.lergia o un refredat.

I ara què tinc? Al.lèrgia o refredat?

Encara que de vegades sembla que tenim el mateix o Al.lergia o refredat , els símptomes són diferents i és important saber exactament que patim, ja que el tractament és diferent.

  • Els refredats són causats pels  virus, solen ocórrer(presentar-se) en èpoques de fred, quan tenim les defenses més baixes i duren una setmaneta.
    Els símptomes del refredat apareixen lentament, sol ser freqüent tindre mucositat nasal, mal de gola, febre i tos.

  • L’al·lèrgia és causada per l’exposició als al·lèrgens. En el cas de l’al·lèrgia al pol·len, que es la mes freqüent, sol aparèixer més a la primavera per ser l’època de la pol·linització i patir una exposició més elevada.
    L’aparició i el desenvolupament de l’al·lèrgia sol ser de sobte , apareix ràpidament però la seva durada és més curta que la d’ un refredat.

Els símptomes estan clarament diferenciats, és freqüent patir secreció nasal aquosa, la típica “goteta” que sempre penja del nas. També pot donar picor i irritació ocular i de les mucoses nasals. Els esternuts són molt freqüents però no hi sol haver tos ni febre.

Com alleujar els símptomes del refredat? En el cas del refredat es poden tractar els símptomes per alleujar el malestar i poder seguir amb la rutina diària però la millor manera es ajudar al sistema inmunitari.

Com l´ajudem??

         1) Vitamines i minerals

  • Vitamina C protegeix les cèl·lules del dany oxidatiu, intervé en la formació de col·làgen, el qual és un component essencial de la membrana de les nostres cèl·lules i participa de molts dels processos del nostre Sistema Immunitari.
  • Vitamina A manté la integritat de la superfície de les mucoses, així fan un bon efecte barrera.
  • Zinc si ens falta s’altera la resposta immunològica ja que s’afecta la producció de limfòcits. També, com la vit. C protegeix les nostres cèl·lules del dany oxidatiu.
  • Ferro que si ens manca les nostres cèl·lules proliferen menys i també minva la nostra resposta immunitària.
  • Seleni participa a la resposta dels anticossos davant certs tòxics i també participa a la formació dels limfòcits.

    2) Probiòtics: Lactobacillus i Bifidobacillus són els que participen més en el bon funcionament del Sistema Immunitari. Regeneren la nostra Flora Intestinal per què puga estar perfecta 

    3) Immunoglucans:  Són d’origen vegetal i el què fan és reforçar molt el sistema Immunitari

    4) Plantes medicinals d’acció moduladora: Aquestes plantes el què fan és recolzar el sistema Immunitari en la seva acció de defensa

  •  Equinàcia
  • Unicaria tomentosa (ungla de gat)

    5) Plantes medicinals d’acció adaptògena: Aquestes plantes el què fan és actuar sobre els sistemes que s’adapten quan tenim estrès, també són immunomoduladores però actuen més quan la causa de la disminució de l’activitat del Sistema Immunitari és l’estrès.

  • Ginseng siberià
  • Eleuterococ
  •  Rodiola

    6) Productes de les abelles

  • Pròpolis té acció antioxidant, antimicrobiana, actua sobre el sistema Immunitari recolzant-lo.
  • Gelea Reial que per ser tant rica en vitamines, sals minerals, àcids grassos essencials, tenir propietats antimicrobianes, es recomana molt com a suplement per tal d’ajudar al Sistema Immunitari a recuperar-se, sobretot quan hi ha convalescència o desequilibris nutricionals.

Així hem d’estar per tenir el nostre Sistema Immunitari correcte!!
Sans per dins, sans per fora!!


LAURA MARTINEZ I FERRER
Lda. Farmàcia, masters en fitoterapia I homeopatía

També pot interessar-te