Orriols, Autoretrat de barri

fent barri · desembre 2016

Orriols, Autoretrat de barri
Un projecte de fotografia comunitària

facebook / orriolsfotografia
orriolsfotografia@gmail.com

No et perdes!
Exposició Orriols, autoretrat de barri
Dissabte 17 de desembre
Barri d’Orriols
(Consultar ubicació al Facebook)

Si teclegem les paraules “Orriols, barri, notícies”, les entrades que apareixen no desprenen precisament molta positivitat: “Robatoris i persecucions pels terrats d’Orriols…”, “Orriols alerta de la pujada de conflictes per les ocupacions il·legals d’habitatges”, “Veïns i veïnes d’Orriols denuncien l’exclusió social i presència de màfies al barri…”. És ben sabut que els mitjans de comunicació solen decantar-se més per la informació morbosa, impactant, groga, molt més pròxima a l’aspecte negatiu que al positiu. També és sabut que els mitjans de comunicació tenen un immens poder a l’hora d’elaborar el nostre imaginari col·lectiu al voltant de qualsevol realitat. Però, què passaria si en els mitjans de comunicació es ressaltaren les xicotetes coses positives?

Nosaltres no som un mitjà de comunicació de gran abast. Som tres joves (Pepe Torres, Carmen Millet i María Sorribes) que, gràcies a la subvenció Emergents atorgada per la Universitat de València i amb la imprescindible col·laboració de l’associació Orriols Convive, estem duent a terme un modest, però potent, projecte comunitari al barri d’Orriols.

Potser, canviar la imatge d’Orriols en sis sessions de taller siga una mica pretensiós, però el que volem intentar és que siga el mateix barri el que parle de la seua altra realitat, la seua altra cara: la positiva. El mitjà de comunicació serà la imatge, la fotografia, i quins millors comunicadors que els xiquets i xiquetes d’Orriols, capaços de plasmar la seua visió fresca, autèntica i lliure de prejudicis, del barri de tota la vida. Els tallers ja han començat. En ells, els participants d’entre dotze i quinze anys estan aprenent la tècnica i teoria de la fotografia, però sobretot, estan reflexionant, compartint i obrint al món la seua pròpia visió del barri. En la primera sessió ja ens hem quedat sorpresos de l’intens debat que es va generar i les ganes que tenien de ser escoltats.

“La gente que no conoce el barrio, que solo pasa de visita ve lo que ve: que está sucio, que en una esquina se están pegando, que el otro por ahí se está llevando una moto… cualquier cosa. Pero si vives aquí sabes que en este barrio nos respetamos mutuamente, aunque cada uno lleve su vida” (Miguel, 11 anys)

Ara només queda el més complicat, convéncer a la resta dels veïns i veïnes perquè s’involucren en el projecte i envien les fotos més positives del barri al correu orriolsfotografia@gmail.com. Al voltant de cinquanta fotos formaran part de l’exposició que tindrà lloc el dia 17 de desembre a Orriols. Les dotze imatges més votades pels assistents formaran part del calendari del barri, que estarà en venda en la seu d’Orriols Convive i la recaptació estarà destinada a realitzar projectes culturals i comunitaris al barri.

Animem tots i totes a participar en aquest projecte, animem a retratar Orriols, un barri actiu, participatiu, ric en la seua diversitat de gents i cultura, amb personalitat i història. Un barri que té molt a dir i del qual tenim molt que aprendre. Només fa falta observar bé i, a poder ser, amb actitud positiva.

María Sorribes, Pepe Torres i Carmen Millet
Organitzadors del projecte

També pot interessar-te