La creació col·lectiva

BE actua · octubre 2016

Teatro Círculo

C/ Prudenci Alcón i Mateu, 3

96 392 20 33

facebook / teatro.circulo

teatrocirculo.com

Continent Benimaclet

El territori que habitem

El Teatre Círculo ha complit el seu segon any i l’inici de la seua tercera temporada teatral en Benimaclet durant el passat mes de setembre del 2016. Des de llavors fins ara una idea s’ha anat afermant i donant sentit a aquest canvi: presentar el barri que habitem i que ens acull com un nou continent, Continent Benimaclet. I el Teatre Círculo formant part del sorgiment d’aquesta nova plataforma continental.

Fa quasi dos anys presentàvem el projecte artístic del Teatre Círculo amb el nom d’Identitat. Aquella presentació acabava amb la següent frase:

“SER, identitat; FER, actuar i ESTAR, Continent Benimaclet”

I des d’aquest lloc, des d’aquesta nova ubicació, aquest nou hàbitat, aquesta nova terra, aquest nou país, hem continuat. Cada lloc que hem habitat ens ha transformat. La història del Teatre Círculo es va escrivint amb cada ubicació. Tirant la vista arrere, s’observa el paisatge que la nostra història ha anat configurant. Si fa dos anys ens qüestionàvem sobre la nostra Identitat com a conseqüència del nostre canvi de seu al barri de Benimaclet, una volta assentats, ens hem anat afermant i arrelant en el barri com agents transformadors i transformats en aquesta relació recíproca que conforma un nou paisatge.

Teatralment parlant, el Teatre Círculo representa, capitalitza, aquest nou continent: Continent Benimaclet, i cadascuna de les companyies que han presentat els seus treballs, que ens han habitat, han sigut els continguts, ens han significat. Amb cada obra de teatre el nostre continent ha anat creant el seu propi relleu, la seua singular orografia, la seua particular geografia. I entre aquests muntatges teatrals cal parlar també de l’última producció del Teatre Círculo: A la deriva.

A la deriva fou estrenada el passat mes de juny i s’ha reposat en la inauguració de l’actual temporada durant el mes de setembre. Ha sigut dirigida per Nef Martínez i interpretada per Raquel Sanz, Juana Ardoy, Victoria Verdesoto i Miguel Ángel Cantero. A la deriva ens planteja què és el que els ocorre a tres nàufragues que trobant-se en alta mar no han de menjar i que es veuen obligades a prendre decisions “polítiques” per a sobreviure. Partint d’un feroç conflicte derivat de l’antropofàgia, l’obra aborda assumptes de vigència permanent com la lluita de poder, la capritxosa organització de jerarquies i la distribució de la riquesa. A la deriva ens mostra el “naufragi” de l’ésser humà en la seua lluita per la supervivència en una situació extrema.

I les restes d’aquest naufragi ens serveixen al Teatre Círculo per a preguntar-nos, per a qüestionar-nos. Preguntes que emergeixen com a illes creant un nou arxipèlag… Naufraguen els desitjos? Les esperances naufraguen? I el futur que, encara que sempre estiga per arribar, pot naufragar? Naufraga l’amor? I els naufragis de la ment…? Preguntes que ens mobilitzen, que ens posen en acció, que ens marquen nous rumbs, nous camins i sentits que explorar.

És en aquesta relació de significant i significats, de continent i continguts que el Teatre Círculo no només ha sigut habitat, i modelat, sinó que ha sigut una plataforma de creació, país d’acolliment, substrat on créixer i, a vegades, on nàixer (també naufragar) i morir teatralment parlant.

En definitiva, la vida en el teatre que s’imbrica amb la vida d’un barri en un nou   territori anomenat Continent Benimaclet.

Equip Teatro Círculo

També pot interessar-te