Álex Montoya

BE de cine · maig 2015

Entrevista a Álex Montoya
per Alejandro Portaz

Álex Montoya
Director de cinema
twitter @alexmontoya
vimeo.com/alexmontoyamelia

Alejandro Portaz
ochovideos.com
facebook/ochovideos

Foto: Caixa Fosca

Entreviste a Álex Montoya, cineasta valencià que viu en el barri. Amb magnífics curtmetratges com El punto ciego, Maquillaje o Lucas, nominat en els Goya 2014. Intentant no fer spoiler, tinc el privilegi de parlar de la seua pròxima pel·lícula, Vampiro, un curt sobre un tipus que et trobes en eixir de festa i comença a menjar-te l’orella i fer preguntes personals, com un vampir emocional.

Què és la primera cosa que et ve al cap quan penses en Vampiro? Un viatger de teles que recorre Espanya als anys setanta amb el seu Seat 127. Un poc True Detective a l’espanyola.

Diries que és una pel·lícula per a 1. menjar una hamburguesa, 2. evadir les tasques o 3. aprendre a construir una relació? És una bona pregunta… Per a aprendre a construir una relació o com no construir-la. És la descripció d’una relació de dominància. És un tipus perseguint a un altre, com un thriller conversacional, encara que no com el típic thriller, perquè només parlen.

M’alegra que em dónes eixa resposta. Ara tria un moment memorable de la història. A la fi del curt, el viatger veu a un home negre suat en la cuneta d’una carretera i més enllà, un club de tir. La idea és introduir a l’espectador en el cap del tio, veure si somriu i si fa la connexió.

Una part que consideres mítica? Hi ha un tall on estan parlant i de sobte, estan follant en un matalaf d’un descampat. És tot prou sòrdid.

I un grau més, un moment èpic? Bàsicament quan ella diu una mentida en la conversa i ell somriu. Veiem que sent un vampir, encara que siga emocional, quan ha aconseguit la sang, ja està saciat.

Diries que és una pel·lícula clàssica? El plantejament narratiu és molt clàssic. Semblant a la narrativa de Zodiac. L’últim Fincher és molt estàtic. Però el que compta Vampiro és més modern.

Segon la teua opinió, com supera el Test de Bechdel? No el supera. És un home parlant amb una dona i ella no parla d’homes, parla de si mateixa.

Veig que eres el primer que coneix aquest test… Sabries dir-me una frase que et vinga al cap tot sovint i intentes introduir en el teu cercle d’amics sense èxit?Abortaste, puta’.

Tria un moment per a gaudir del curt. Home, en família, un diumenge, després de dinar paella.

Aleshores, censurem la penúltima resposta. Creus que canvia alguna cosa el resultat del curt si en compte de Luis Bermejo (candidat a protagonista) posem a Ray Liotta? Home, Ray és molt bo per a aquest paper. Encara que se li veu un poc el llautó perquè en el personatge s’ha d’anar veient la perillositat a poc a poc.

Álex, esperem amb candeletes aquest curt i altres projectes. Gràcies!

També pot interessar-te