Festival de Bandes

BE sona · març 2015

Taller de Música Jove
Samuel Gómez Aguado – Comunicación y Coordinación

L’Associació Música Jove va ser fundada al setembre de 1994. Des dels seus inicis pretén agrupar les inquietuds musicals dels estudiants de música i promoure activitats atractives i variades tant individuals com a col·lectives.

Un dels seus primers projectes va ser la creació de l’escola de música “Taller de Música” i l’organització de festivals de música clàssica i moderna. Iniciativa que pretenia integrar tots dos estils en igualtat de condicions en el panorama educatiu-musical. En aquella època es vivia un moment en el qual el “no clàssic” estava sorprenentment oblidat en els plans d’estudi oficials.

Des de 2004, la AMJ és centre col·laborador en la Formació del Professorat i des de 2006 és Centre Autoritzat de Grau Professional (l’equivalent a un Conservatori Professional de música de l’antic Grau Mitjà i l’actual Grau Professional), autoritzacions concedides per la Consellería d’Educació. Únic centre a la Comunitat Valenciana amb autorització d’impartir baix i guitarra elèctrica a nivell professional.

Des de 2008 formem part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) amb 85 músics federats. L’AMJ som un col·lectiu obert a tots, sense importar l’edat o la ideologia, sense més interés que el de gaudir tocant o aprenent un instrument, emprant com a mitjà d’unió les nostres activitats (moltes d’elles gratuïtes).

No desvelem cap secret en dir que la situació actual del sector artístic-musical és, el menys, complicada. Per aquesta i moltes altres raons les societats musicals, tant a escala nacional com a local, haurien d’erigir-se com a estendards d’il·lusió, col·laboració, altruisme, etc.

El festival de bandes del 7 de març, organitzat per l’AMJ, se celebra amb motiu del seu 20é aniversari. Està emmarcat dins de les activitats del IV Congrés Nacional de Directors de Banda, organitzat per l’Associació Nacional de Directors de Banda. Per als músics participants, els elements motivadors són obvis: una sala de concerts com el Palau de la Música de València i un públic replet dels millors directors professionals del país i part de l’estranger, familiars, amics, melòmans i aficionats. Tot un luxe per a qualsevol artista.

Amb aquest esdeveniment es demostra una vegada més que unificant esforços s’aconsegueix molt: 400 músics a escena, un Palau a vessar, 4 formacions de bandes de diferent format i alt nivell, estrenes, ballarins, cantants, música contemporània, música popular, etc., Evan Feldman com a director convidat, professionals procedents de diversos punts d’Espanya i l’estranger (Uruguai, Portugal, Bèlgica, EUA, Veneçuela…). Tots ells reunits a València fruit del treball conjunt de l’AMJ i l’Associació Nacional de Directors de Banda (ANDB). Dues entitats musicals que advoquen per l’educació, unió i sociabilitat que infon la música.

Pel que fa al curs de direcció, es treballaran fonaments i estratègies metodològiques per als assajos de bandes de música. Està organitzat pel centre Taller de Música Jove amb la col·laboració a l’Associació Nacional de Directors de Banda. Les places estan cobertes.

El programa del curs se centrarà en cinc punts fonamentals: introducció a l’assaig, comunicació amb el grup, el KIT d’eines de l’assaig, el frasege i treballar l’entonació.
Ho impartirà el Dr. Evan Feldman. Va obtenir el seu doctorat en Arts Musicals en Adreça en la Eastman School of Music on va estudiar amb Donald Hunsberger i Mendi Rodan. És pofesor associat en la Universitat de Carolina del Nord en Chapel Hill, on dirigeix el conjunt de vent i la banda simfònica. A més és director musical del Triangle Wind Ensemble des de 2011 i dirigeix la Banda de Concerts de Greensboro i l’Orquestra de Cambra Jove de Mallarme. El seu llibre Instrumental Educacion Musical (Routledge Publishing) ha sigut adoptat pels programes d’educació musical universitaris de tot els EUA.

També pot interessar-te