El fantasma del PAI

fent barri · març 2017

Valencià

Tenim un problema greu en Benimaclet: PAI Benimaclet Est 

Al 1994 es va planificar el que per al nostre barri era una mort anunciada: la construcció de 1.345 habitatges en paral·lel que serien el principi de la fi de Benimaclet. Habitatges que ens taparien la brisa del mar i també el futur de l’escassa horta que ens quedava. La barbàrie immobiliària estigué a punt de convertir-nos en un barri on no s’haguera pogut viure dignament.

A canvi ens oferien “el caramel” de disposar dels equipaments que ja fa temps veníem reivindicant: un parc; una casa de cultura; un col·legi; un camp de futbol, un poliesportiu, etc.

Des de l’associació de veïns i veïnes de Benimaclet vam començar a remetre al·legacions contra aquell pla, en concret contra les altures dels edificis que volien construir. Amb el pas del temps vam deixar d’al·legar ja que només rebiem contestacions cada vegada més negatives: les torres pujaven d’altura i les finques creixien. Llavors va arribar la bambolla immobiliària, va esclatar en mans dels seus actors principals i, amb ella, va tornar una llum d’esperança al barri.

Malgrat l’estat de degradació que pateix tota la superfície del PAI (presencia de rosegadors, insectes, males herbes, excrements…) des de l’associació pensem que aquest és un mal menor en comparació amb el pla urbanístic que es volia executar. Al llarg dels anys, hem dut a terme projectes en aquesta zona com ara un modest pàrquing amb capacitat per un centenar de cotxes i la creació dels Horts Urbans de Benimaclet, un espai de convivència i identitat per al nostre barri on s’involucren més de 400 persones.

Actuament, ens tornem a trobar de nou amb el fantasma del PAI però ara som més forts i esperem que el nou Ajuntament ens recolze d’una manera contundent enfront del despropòsit urbanitzador. Els veïns i veïnes de Benimaclet tenim dret a participar i decidir com volem que siga el nostre barri.  És en aquestos moments, quan tant se sent parlar de participació i transparència, quan més armes democràtiques s’han d’oferir a la ciutadania per poder decidir sobre el seu futur.

Volem un barri conectat amb la seua horta, un barri més humà. Creiem que és possible un nou urbanisme dinamitzador, social i cultural, que siga respectuos amb el nostre entorn. També reconeixem que els propietaris tenen dret a obtenir beneficis, però també han de reconèixer que no estem a l’any 1994, que ara ja no val tot i que és temps de tenir en compte les persones que viuen en l’entorn.

Per tot açò, és urgent la creació d’una taula de negociació entre Ajuntament, Agent Urbanitzador i la Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet com a portaveu de tot el barri. L’objectiu: reconduir el PAI Benimaclet Est d’una forma més justa, més verda i més humana.

El barri de Benimaclet ha d’estar alerta. Tenim al davant un nou repte que hem solucionar pel benefici de totes les persones que formem part del teixit social del nostre entranyable barri. És el moment de començar a treballar des de totes les associacions, col·lectius i persones a títol individual pel futur de Benimaclet. Els nostres fills i néts ens ho agrairan.

Antonio Pérez
Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet

Castellà

Tenemos un problema grave en Benimaclet: PAI Benimaclet Este

En 1994 se labró lo que para nuestro barrio era la muerte anunciada: 1345 viviendas en paralelo que serían el principio del fin de Benimaclet. Viviendas que nos taparían la brisa del mar y también el futuro de la escasa huerta que nos quedaba. La barbarie inmobiliaria estuvo a punto de convertirnos en un barrio donde no se hubiera podido vivir dignamente.

A cambio nos ofrecían “el caramelo” de disponer de los equipamientos que ya hace tiempo veníamos reivindicando: un parque; una casa de cultura; un colegio; un campo de fútbol, un polideportivo, etc…

Desde la asociación de vecinos y vecinas de Benimaclet comenzamos a remitir alegaciones contra este plan, en concreto contra las alturas de los edificios que querían construir. Con el paso del tiempo dejamos de alegar ya que sólo recibiamos contestaciones más y más negativas: Las torres subían de altura y las fincas crecían.

Entonces llegó la burbuja inmobiliaria, estalló en manos de sus actores principales y, con ella, volvió la luz de esperanza al barrio.

A pesar del estado de degradación que sufría toda la superficie del PAI (roedores, insectos, maleza, excrementos…) desde la asociación pensamos que se siempre se ha tratado de un mal menor en comparación al plan urbanístico que estuvo a punto de llevarse a cabo y, con el pasar de los años,  hemos llevado a cabo proyectos allí como un modesto parking que alberga un centenar de coches y la creación de los Huertos Urbanos de Benimaclet con más de 400 personas trabajando en ellos y generando un espacio de convivencia e identidad para nuestro barrio.

Ahora nos volvemos a encontrar de nuevo con el fantasma del PAI pero lo bueno es que somos más fuertes y esperamos que el nuevo ayuntamiento nos apoye de una manera contundente frente al despropósito urbanizador.

Los vecinos y vecinas de Benimaclet tenemos derecho a participar y decidir cómo queremos nuestro barrio.

Es en estos momentos cuando tanto se oye hablar de participación y transparencia cuando más armas democráticas se han de ofrecer a la ciudadanía para decidir nuestro futuro.

Queremos un barrio conexionado con su huerta y un barrio humano, creemos que es posible un nuevo urbanismo dinamizador, social y cultural con nuestro entorno.

También reconocemos que los propietarios tienen derecho a obtener beneficios, pero también deben reconocer que no estamos en el año 1994, que ahora ya no vale todo, que es tiempo de contar con las personas que viven en el entorno.

Por todo ello es urgente la creación de una mesa de negociación entre Ayuntamiento, Agente Urbanizador y la Associación de Vecinos y Vecinas de Benimaclet como portavoz de todo el barrio. El objetivo: reconducir el PAI Benimaclet Este de una forma más justa, más verde y más humana.

El barrio de Benimaclet debe estar alerta, nos enfrentamos a un problema que debemos  solucionar para el beneficio de todas las personas que formamos el tejido social de nuestro entrañable barrio. Es el momento de comenzar a trabajar desde todas las asociaciones, colectivos y personas a título individual por el futuro de Benimaclet. Nuestros hijos y nietos nos lo agradecerán.

Antonio Pérez
Associació de veïns i veïnes de Benimaclet

També pot interessar-te