UN NADAL CONSCIENT

Què és la Repartidora? La Repartidora és un espai social i crític de Benimaclet, que té l’objectiu de generar pensament crític, difondre memòria, contribuir a construir alternatives i teixir xarxa entre diferents col·lectius dels moviments socials de València. L’espai físic, ubicat al carrer Torreta de Miramar 1, és una llibreria on podràs trobar llibres al voltant dels feminismes, ecologismes, memòria, literatura crítica, economia alternativa, etc., i també productes tèxtils elaborats amb criteris de sostenibilitat ambiental i comerç just.

Quina importància tenen aquest tipus d’espais enfront del model consumista nadalenc? Des de La Repartidora fem una crítica al consumisme però, sobretot, entenem el nostre projecte com una alternativa: enfront de l’explotació empresarial de grans editorials i distribuïdores o la compra en plataformes com Amazon, nosaltres oferim uns llibres que s’emmarquen dins d’una xarxa de distribuïdores i editorials cooperatives i autogestionades; enfront de l’explotació del sector tèxtil per part d’empreses com Zara, nosaltres apostem per samarretes de producció ecològica i comerç just com les d’Ubeefe.

Enfront de l’explotació empresarial o la compra en Amazon, oferim llibres que s’emmarquen dins d’una xarxa de distribuïdores i editorials cooperatives i autogestionades

De quina manera penses que se’ns imposa la necessitat de consumir més en èpoques nadalenques? El capitalisme funciona en la mesura que la societat assumim el paper de treballadors i de consumidors. És a dir, d’una banda produir i, de l’altra, comprar (amb el salari obtingut en la producció) les mercaderies produïdes. Per tant, consumir és fonamental, si no el sistema es veurà immers en una crisi provocada per la sobreproducció (mercaderies produïdes que no es venen en el mercat). A la gent el consum se’ns imposa en forma de necessitat fins al punt que acaba configurant la nostra identitat. Si no consumim, no som. En aquesta estratègia les noves tecnologies han tingut un impacte brutal. Se’ns bombardeja contínuament amb missatges que ens inciten a comprar.

Enfront de l’explotació del sector tèxtil, apostem per samarretes de producció ecològica i comerç just

Quines alternatives creus que podem utilitzar a Nadal per a tractar de reduir la influència consumista que imposa? Partim de la idea que acabar amb el Nadal és impossible: tothom estem implicades d’alguna manera en aquesta festa. De fet, pense que si volem conscienciar la gent més propera sobre tot allò que implica el consumisme en aquestes dates hem de treballar des de dins, des de les possibilitats que tenim per a poder generar algun canvi de consciència. Per exemple, si ens veiem ‘obligades’ a regalar, podem regalar productes culturals, fets per empreses cooperatives, elaborats prop de casa, de comerç just, etc. Jo regale llibres, cistelles de verdures i productes ecològics i de proximitat, jocs alternatius. O millor, també els podem fer nosaltres!

Quan a alternatives alimentàries amb quin tipus de dificultats et trobes a nadal, com a vegetarià? La dificultat més gran que et pots trobar és no sentir-te comprés per aquelles persones amb qui comparteixes taula, que potser pensen: ‘que tonto aquest, el que s’està perdent’. Siga com siga, ser vegetarià, sobretot a Nadal, genera conflicte i el conflicte ens fa avançar. En ma casa s’ha normalitzat ser vegetarià i s’ha pres un mínim de consciència en aquest tema i jo m’he enamorat de la cuina pel fet d’haver-me de buscar la vida.

Quin consell donaries a aquells que vulguin començar a viure el Nadal d’una manera més ètica i responsable i no morir a l’intent? Els diria que alternatives, n’hi ha, tant en el consum de regals com en el de menjar. Que cal buscar un poc més (evidentment no les trobaran a El Corte Inglés), però val molt la pena. I que si no ens apanya el menjar que ens fan les mares (perquè sempre són les mares o les àvies), és un bon moment per a començar a cuinar i aprofitar per a aprendre.

____

Entrevista a Jordi Garcia de La Repartidora per Alejandro Murcia

També pot interessar-te