Literatura infantil que trenca amb els estereotips de gènere, també en Nadal

resenya feta llibreria La Rossa

S’acosten les festes de Nadal i, amb elles, tot un seguit de tradicions, figures i representacions: el Pessebre, el Pare Noel, el Naixement o els Tres Reis de l’Orient. Són icones ben conegudes per tots i totes perquè formen part del nostre imaginari col·lectiu. Tanmateix, què passaria si en lloc del Pare Noel apareguera la Mare Noel? I si en lloc de Tres Reis tinguérem Tres Reines de l’Orient? Aquesta és l’original proposta que us presentem aquest mes.

La Mare Noel (Ed. La Galera) és un conte escrit per Anna Fité –amb il·lustracions de Cuchu–, en el qual el simpàtic grassonet del vestit roig és una dona (que no la dona de Santa Claus!). Els seus ajudants no són donyets: s’han convertit foques i pingüins. I la resta de personatges que hi apareixen han canviat de gènere. Els rens també han desaparegut de la trama i el trineu vola gràcies a la màgia de “Campanillo”. A més a més, la barba és, en realitat, una bufanda blanca molt llarga. Tot amb tot, un conte divertit i en vers que vol reivindicar un Nadal més solidari i respectuós per a tots i totes.

“Van tornar a casa de matinada.

La Mare Noel estava tan emocionada

pensant en l’alegria que tindria

tota la canalla en rebre el regal,

que ho va voler repetir cada Nadal.

Sempre en secret, com aquell dia!”

I si parlem de literatura infantil des d’una perspectiva de gènere, hem de referir-nos necessàriament a la gran poetessa i dramaturga Gloria Fuertes. La seua imaginació i el seu compromís amb la igualtat la va portar a escriure l’obra de teatre infantil “Las Tres Reinas Magas”, on es capgira el gènere dels monarques i aquestes parlen en vers. Pura comèdia! Una obra creada especialment per als més menuts i menudes que inclou suggeriments de vestuari i, també, idees per a poder representar-la i portar-la als escenaris. L’edició a la qual ens referim pertany a la Fundació Gloria Fuertes i està fantàsticament il·lustrada per Beatriz Ujados, que ha sabut captar el gran sentit de l’humor d’aquesta magnífica autora.

“Melchora: (Estornuda e hipa también)

¡Achís, achís! ¡Hip, hip! (Pataleando)

¡No tengo pañuelo, no tengo pañuelo!

Baltasara:

Para y calla.

Límpiate con la salla.

Con este tiempo tan loco

a cualquiera se le cae el moco.

Gaspara: (Aparte)

¡Vaya panorama!

Aseguro, con certeza,

que se os ha subido el anisete a la cabeza.

¡Recoged los bártulos!

Melchora:

¡Qué pereza, alteza!”

Dues bones opcions per viure un Nadal diferent i respectuós, sense perdre l’alegria i la il·lusió d’aquesta festa.

Alodia Clemente

La Rossa. Llibres en femení

C/ Enric Navarro 26
688 92 75 73

@libreriaLaRossa

librerialarossa

També pot interessar-te

Click here to add your own text