Guanyem el futur, recuperem la Punta

Horta és futur. No a la ZAL

Posem-nos en situació, a principis dels 2000 l’Ajuntament i el Port de València decideixen que aquest últim necessita “créixer”, per la qual cosa realitzen un projecte d’una ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) perquè empreses privades posen allí les seues oficines de distribució i logística. Per a això, amb el beneplàcit del govern de València, inicien la seua obra, destrossant 70 hectàrees d’horta especialment protegida, séquies, alqueries i deportant de forma totalment il·legal de les seues cases i vides a una part de les veïnes de la pedania de la Punta.

Amb la ZAL es varen destrossar 70 hectàrees d’horta i es varen deportar de les seues cases i vides a una part de les veïnes de la Punta

Amb tot aquest terreny, es prepara una gran zona per a urbanitzar, asfaltant-la, llevant tota la terra fèrtil. Però, les següents fases previstes posteriorment, s’acaben paralitzant al posar-se en marxa els processos judicials generats després de les denúncies, la dura lluita i resistència de les veïnes. Finalment, allí queda un solar gegant sense ús i totalment tancat. Després de tres sentències judicials que ho confirmen, aquest crim que es va fer contra la Punta, les seues veïnes i en definitiva, contra tota València, és totalment il·legal. Ha quedat anul·lat, per tant el Port i l’Ajuntament haurien de revertir la destrossa efectuada al seu dia i reparar en la mesura que siga possible el dany fet.

El govern “del canvi”; en compte de dirigir les seues forces a dur a terme un projecte de regeneració i transformació d’aquest espai en horta i en zones de connexió verda que unisquen la ciutat de València amb el Parc Natural de l’Albufera, pràcticament ha calcat el seu projecte a l’anterior, agenollant-se i rendint homenatge de nou al Port i les seues exigències.

#Guanyemelfutur #RecuperemlaPunta #NoZAL

Fins ara per on el Port de València ha xafat no ha tornat a créixer l’herba (o la posidònia oceànica). Però volem impedir que açò continue sent així. Estem convençudes de què és el moment de desurbanitzar el solar “maleït” d’eixa desfasada i vergonyosa zona d’activitats logístiques per al Port (antiga ZAL) reconvertint-ho en una nova “zona d’activitats lògiques” per a totes.

És per això que reclamem:

  • La paralització del “Plan Especial de la ZAL de Valencia”

    El Port de València, sense ZAL, hi ha triplicat el seu moviment comercial els últims quinze anys, qüestionem, per tant, la seua necessitat, a més del propi model comercial que promou.

  • L’obertura d’un procés de participació ciutadana

    Fa 35 anys els valencians i valencianes guanyem un futur per al llit del Túria i decidim que acollira un gran parc urbà. Ara reclamem el dret a decidir quin futur volem per als terrenys de la Punta. Els diners invertits no pot servir d’excusa perquè la ciutat renuncie a la possibilitat de disposar d’un autèntic territori verd que enllace l’antic llit del Túria amb el Parc Natural de l’Albufera.

  • Que es reparen les injustícies comeses amb els veïns i veïnes.

    Volem que es done l’oportunitat a les famílies deportades per a tornar a viure i treballar les terres de l’Horta de la Punta. Que veïns i veïnes tinguen l’oportunitat de decidir el futur per a aquest territori.

A la cultura popular hi ha diverses frases fetes amb la paraula punta, la punta de l’iceberg, la punta del fil, la punta de l’agulla de cap, la punta de llança… En un futur, a València, dir “la Punta” podrà, o només recordar-nos alguna d’aquestes frases o, en canvi serà un símbol de resistència i apoderament ciutadà. Pot significar el principi d’una nova ciutat que es preocupa per la seua horta, la seua alimentació i els seus veïns. Una ciutat “puntera” quant a sobirania alimentària.

Recuperem la Punta, aturem la ZAL

Volem un projecte de regeneració i transformació d’aquest espai en horta i en zones de connexió verda que unisquen València amb el Parc Natural de l’Albufera

També pot interessar-te