L’assetjament a l’habitatge

fent barri · octubre 2017

L’assetjament a l’habitatge
Una amenaça per al veïnat de Benimaclet

festespopularsbenimaclet.wordpress.com
Facebook: Festes Populars de Benimaclet
Twitter @FestesBeni2017

Per tercer any hem pogut gaudir de les Festes Populars de Benimaclet, un projecte assembleari i autogestionat, del barri i per al barri, que defensa la cultura popular des del feminisme i l’anticapitalisme, mitjançant l’oci respectuós, inclusiu i intergeneracional. Enguany el tema transversal ha sigut “L’habitatge”, motivat per les amenaces que moltes veïnes i veïns estem observant i patint de forma quotidiana.

Des de l’assemblea de Festes Populars de Benimaclet hem volgut fer una ferma denúncia a la mercantilització de la vivenda, que al sistema capitalista és considerada com un bé de consum perdent la seua funció social. Així, amb l’activitat “Gentrificatour: la ruta de l’habitatge a Benimaclet”, hem assenyalat algunes amenaces que assetgen el barri com ara l’especulació directa exercida per les immobiliàries, controlant el mercat de compravenda i lloguer i creant un oligopoli. Sense oblidar la denúncia a fenòmens com Airbnb, que a barris com Russafa o Ciutat Vella han contribuït a l’augment continuat dels preus del lloguer; o el mal estat de moltes de les vivendes de lloguer a Benimaclet, amb elevats preus i, en moltíssimes ocasions, reservades per a estudiants, ja que en cobrar-los per habitació, el benefici és major.

També hem volgut denunciar el PAI Benimaclet Est el qual, encabit dins del Pla General d’Ordenació Urbana, inclou la construcció de 1.600 vivendes que no són demandades realment, ja que hi ha molts habitatges buits, i que suposarà la destrucció del poc que queda d’horta, i a més, una altra barrera entre el barri i el seu entorn, la seua història i idiosincràsia.

Per altra banda, amb el “Cluedo Benimacletero: descobreix la trama del barri” hem volgut rescatar, amb un to d’humor i surrealisme, gran part de la història de Benimaclet a través de personatges reals, tots ells estrets d’una investigació de tres anys de durada realitzada per un equip de sociòlogues. La finalitat de l’activitat com sempre és gaudir però, sobretot, donar a conéixer el passat. Hem de ser conscients que la història és un referent per interpretar el present i construir el futur que està a les nostres mans. El context postmodern en el qual vivim, es caracteritza per un oblit de la història; pel fet efímer de les coses, per la diferent consideració del temps, pels constants, vertiginosos i inconscients canvis, en resum, per una pèrdua de consciència de les formes i els motius pels quals s’ha anat transformant el barri de Benimaclet.

Davant totes aquestes amenaces, tan sols ens queda estar unides, crear xarxes de cooperació i col·lectivitat, i lluitar pel dret de totes a una vivenda digna. Perquè arribarà el dia en què no podrem més, i aleshores ho podrem tot!

Assemblea Festes Populars de Benimaclet
cartell: Iñaki Ariste Aznar

També pot interessar-te