Trobada sobre la València Sud (1957-2017)

fent ciutat · maig 2017

Trobada sobre la València Sud (1957-2017)
De l’expropiació a l’apropiació

placastellaroliveral.com
trobadesvalenciasud@gmail.com
facebook / trobadesvalenciasud

Trobada sobre la València Sud
12 i 13 de maig

Centre cívic de Castellar-L’Oliveral
C/ Poetessa Leonor Perales, 10

Pot un barri comboiar a altres barris i pobles de la contornà per a parlar del seu territori en comú?

Aquesta és una pregunta ambiciosa, inclús temerària segons on es pronuncie. Ara, però, al sud del sud del Cap i Casal, hi habita una població valenta i capaç, que s’atreveix no sols a fer-la, sinó també a posar-la en pràctica.

I és amb la idea de traspassar els límits administratius que encotillen les decisions urbanístiques quan es planteja una trobada sobre la València Sud, un pas més dintre del Pla d’Anticipació de Castellar-L’Oliveral, un projecte inventat pel mateix veïnat, i que ara, des de la reflexió conjunta, pretén estimular al seu entorn per a enfortir-se com a territori amb models alternatius al desenvolupament hegemònic que els ha fet patir i trencant amb la dinàmica habitual a l’urbanisme de centre-perifèria.

Fa 60 anys una catàstrofe com la Riuà de València comportà altra catàstrofe major: el menyspreu de la València Sud, interrompuda per la nova llera del Túria, envoltada de carreteres. Des d’aleshores, l’aïllament i pèrdua de territori dels seus pobles ha anat en augment, tot i que es considera l’Horta Sud com la protecció del Parc Natural de l’Albufera. A més a més, aquest continua sent un entorn agrícola productiu (horta i marjal), i dinàmic quant a les relacions socials. Així doncs per a reapropiar-se de l’espai expropiat (físic, cultural i econòmic), es comença per conèixer-se i escoltar-se, sense la necessitat d’una convocatòria acadèmica, sobre els temes que els hi afecten des d’una òptica integral: planificació territorial, autonomia, infraestructures, entorn natural i desenvolupament local.

Aleshores, amb aquesta voluntat renovadora, durant els dies 12 i 13 de maig, persones coneixedores de models respectuosos amb la complexitat del territori exposaran i debatran sobre l’assumpte en diferents formats: ponències, vis a vis, taules rodones, visites guiades i grups de treball. En complement, també s’ha plantejat una convocatòria oberta on qui ho estime pot enviar una comunicació breu. Aquesta presentació pot estar directament relacionada amb l’àmbit d’estudi, o si més no, també busquem experiències relacionades amb les temàtiques, però desenvolupades en altres entorns periurbans. Finalment, la trobada finalitzarà amb la redacció d’una mena de manifest o acord que oriente a les possibles estratègies que es desenvolupen en un futur, sent la base de pròxims processos participatius al sud de València.

En definitiva, la voluntat d’aquesta trobada és parlar des del terreny, sobre el territori, menjant productes de la terreta. Tant si sou del sud com del nord, o d’enlloc, us hi esperem de bon gust al Centre Cívic de Castellar-L’Oliveral. La inscripció és gratuïta i oberta a qualsevol persona interessada a millorar la ciutat des de la proximitat cap a la comunitat.

David Estal

Coordinació AVV Castellar-L’Oliveral
Organització i comunicació Anaïs Florin
Disseny i il·lustració Ana Penyas
Web Salva Calatayud

També pot interessar-te