Clandestí nadalenc Spirit

BE dansa · desembre 2016

No et perdes!
Ball social de Lindy Hop i Showcase d’Authentic Jazz
Divendres 23 de desembre – 19h Plaça de Benimaclet

Des de Spirit Benimaclet estem encantats de veure com cada dimecres o dissabte s’ompli l’escola o la plaça de gent ballant i gaudint del jazz i, aprofitant el nadal i el nostre primer trimestre oberts, volem fer un clandestí on hi haurà ball social i, com a novetat, actuaran els nostres alumnes mostrant una xicoteta part del que han aprés. Aquests esdeveniments són una de les pedres angulars del nostre projecte, ja que fa temps que estem difonent la cultura del jazz ballat des de principis del segle XX. Açò cobra sentit quan veus que els diferents grups de gent que entren a l’escola acaben demanant més informació sobre tota aquesta cultura i s’involucren en els esdeveniments socials.

El xarleston va ser un dels balls que va causar furor en la dècada de 1920, sobretot en una sala que va estar per damunt del nivell de moltes altres: la sala Savoy a Nova York. Va ser ací on els ballarins afroamericans van començar a mesclar xarleston amb altres estils de balls com cakewalk o texas-tommy, donant origen a un estil nou que causa furor hui en dia com a l’època, considerant-se ball nacional dels EUA: el Lindy Hop.

En les nostres classes de Lindy Hop busquem, des d’un primer moment, establir vincles entre persones per a crear escena social de ballarins, on persones en principi molt diferents entre elles comencen a gaudir del ball, la música i la connexió amb la parella. Sempre diem que el ball cobra sentit quan es balla en els centres socials, en el carrer, en els concerts. Aquesta sensació no es pot descriure si no s’experimenta, per aquesta raó, quan els alumnes connecten amb tot açò, tenen la sensació d’estar dins, d’improvisar, d’alliberar-se. El swing té aquest poder.

No només tenim gent molt bona ballant en parella lindy hop, sinó que també hi ha en Spirit un grup de gent ballant sols jazz, també conegut com a Authentic Jazz que és un poc posterior al Lindy Hop i té el seu origen, com aquest últim, en ballarins afroamericans. És un ball que combina la tradició del xarleston amb les arrels de balls africans, donant lloc a un ball sense parella molt enèrgic que combina passos de diferents estils i tradicions fusionant-los en rutines, improvisació, bogeria. Des de setembre en Spirit Benimaclet tenim també un grup de gent que ja juga, balla i gaudeix amb aquest ball.

En el swing diguem clandestins quan ballem al carrer; és un nom que recorda com es ballava en l’inici de tot açò. Per als afroamericans, les mostres de cultura i ball en llocs públics estaven socialment mal vistes i per aquest motiu començaren a actuar i ballar en clandestinitat. Avui dia, dir clandestí és un xicotet homenatge als primers balls socials/actuacions que es feien a l’aire lliure. El divendres 23 a partir de les 19 h tot açò cobrarà sentit: A la plaça de Benimaclet tindrem un muntó de gent passant-ho en gran, gaudint del swing i, com a sorpresa, els nostres grups han preparat unes xicotetes rutines on podràs veure en viu tot aquest moviment. Una de les primeres sensacions que es té en veure gent ballant jazz al carrer és de curiositat i a més, dins del jazz la música swing ens transforma, ens canvia la vibració del cos i ens fa voler moure’ns. Ens fa molta il·lusió aquest esdeveniment i ens encantaria que hi participàreu. En Spirit Benimaclet tenim esdeveniments cada setmana. Us esperem!

Equip Spirit Benimaclet

També pot interessar-te