Espai Verd – Cooperativa d’habitatges

BE conta · novembre 2016

foto: Crearqció

espai-verd foto: Crearqció

Podreu trobar aquest lloc a

C/ Músic Hipòlit Martínez, 16

Espai Verd

Cooperativa d’habitatges

La Cooperativa Espai Verd és un edifici residencial de 108 habitatges i locals, que va ser construïda en 1986, per CSPT, i gestionat per la cooperativa d’habitatges Espai-Verd. Va suposar un valent i polèmic exercici arquitectònic.

Tant aquest com la cooperativa Benlliure tenen un comú denominador: Als cooperativistes se’ls oferia la possibilitat què el seu futur habitatge no havia de ser “convencional” ni en la seua concepció ni en els seus acabats. Per això, mitjançant una representació triada per votació en Assemblea General, podien participar en la supervisió del projecte, control dels contractes, elecció dels materials d’acabat i supervisió periòdica de la seua execució. Aquest procés interactiu entre els arquitectes i cooperativistes plantejava una alternativa més social en el mercat d’habitatges de l’època, en sintonia amb semblants propostes en Espanya i Europa.

Es va realitzar en dues fases, amb sistemes de construcció prefabricats, i encara està inacabat, a causa del desplaçament de molts dels socis fundadors quan es va pressupostar el projecte, ja que, donada la seua singularitat, difícilment es trobaven patrons de comparació pressupostària.

El volum, amb una escala urbana molt diferent del que era el nucli urbà, va ser molt contestat en suposar-se una barrera enfront dels vents de la mar i la vista cap l’Horta. Encara hui marca una fita en un lloc que continua sent perifèria urbana. Conforma una contundent imatge en la silueta del barri, amb els seus habitatges abancalats oberts a la millor orientació solar. L’edifici es troba  girat 45 graus respecte a la trama urbana, quelcom que va ser molt criticat i complicat de defendre enfront de l’Ajuntament. No obstant això, l’interés dels arquitectes va aconseguir que tots els habitatges gaudiren de les millors característiques climàtiques.

Ens trobem davant d’una oportunitat de gaudir d’una altra manera de fer i sentir l’arquitectura. Es compon de múltiples tipus d’habitatge arraïmats entorn d’una muntanya artificial i espais comuns, carrers elevats, jardins, piscina i pista de fúting. Els seus habitants se senten orgullosos de pertànyer a un edifici especial, en un entorn únic en què cada un gaudeix d’un habitatge particularitzat, responent a les seues necessitats i desitjos.

Associació de Veïnes i Veïns de Benimaclet

També pot interessar-te