Clandestí nadalenc Spirit

BE dansa · desembre 2016

No et perdes!
Ball social de Lindy Hop i Showcase d’Authentic Jazz
Divendres 23 de desembre – 19h Plaça de Benimaclet

Valencià

Des de Spirit Benimaclet estem encantats de veure com cada dimecres o dissabte s’ompli l’escola o la plaça de gent ballant i gaudint del jazz i, aprofitant el nadal i el nostre primer trimestre oberts, volem fer un clandestí on hi haurà ball social i, com a novetat, actuaran els nostres alumnes mostrant una xicoteta part del que han aprés. Aquests esdeveniments són una de les pedres angulars del nostre projecte, ja que fa temps que estem difonent la cultura del jazz ballat des de principis del segle XX. Açò cobra sentit quan veus que els diferents grups de gent que entren a l’escola acaben demanant més informació sobre tota aquesta cultura i s’involucren en els esdeveniments socials.

El xarleston va ser un dels balls que va causar furor en la dècada de 1920, sobretot en una sala que va estar per damunt del nivell de moltes altres: la sala Savoy a Nova York. Va ser ací on els ballarins afroamericans van començar a mesclar xarleston amb altres estils de balls com cakewalk o texas-tommy, donant origen a un estil nou que causa furor hui en dia com a l’època, considerant-se ball nacional dels EUA: el Lindy Hop.

En les nostres classes de Lindy Hop busquem, des d’un primer moment, establir vincles entre persones per a crear escena social de ballarins, on persones en principi molt diferents entre elles comencen a gaudir del ball, la música i la connexió amb la parella. Sempre diem que el ball cobra sentit quan es balla en els centres socials, en el carrer, en els concerts. Aquesta sensació no es pot descriure si no s’experimenta, per aquesta raó, quan els alumnes connecten amb tot açò, tenen la sensació d’estar dins, d’improvisar, d’alliberar-se. El swing té aquest poder.

No només tenim gent molt bona ballant en parella lindy hop, sinó que també hi ha en Spirit un grup de gent ballant sols jazz, també conegut com a Authentic Jazz que és un poc posterior al Lindy Hop i té el seu origen, com aquest últim, en ballarins afroamericans. És un ball que combina la tradició del xarleston amb les arrels de balls africans, donant lloc a un ball sense parella molt enèrgic que combina passos de diferents estils i tradicions fusionant-los en rutines, improvisació, bogeria. Des de setembre en Spirit Benimaclet tenim també un grup de gent que ja juga, balla i gaudeix amb aquest ball.

En el swing diguem clandestins quan ballem al carrer; és un nom que recorda com es ballava en l’inici de tot açò. Per als afroamericans, les mostres de cultura i ball en llocs públics estaven socialment mal vistes i per aquest motiu començaren a actuar i ballar en clandestinitat. Avui dia, dir clandestí és un xicotet homenatge als primers balls socials/actuacions que es feien a l’aire lliure. El divendres 23 a partir de les 19 h tot açò cobrarà sentit: A la plaça de Benimaclet tindrem un muntó de gent passant-ho en gran, gaudint del swing i, com a sorpresa, els nostres grups han preparat unes xicotetes rutines on podràs veure en viu tot aquest moviment. Una de les primeres sensacions que es té en veure gent ballant jazz al carrer és de curiositat i a més, dins del jazz la música swing ens transforma, ens canvia la vibració del cos i ens fa voler moure’ns. Ens fa molta il·lusió aquest esdeveniment i ens encantaria que hi participàreu. En Spirit Benimaclet tenim esdeveniments cada setmana. Us esperem!

Equip Spirit Benimaclet

Castellà

Desde Spirit Benimaclet estamos encantados de ver como cada miércoles o sábado se llena la escuela o la plaza de gente bailando disfrutando del jazz, y aprovechando la navidad y nuestro primer trimestre abiertos queremos hacer un clandestino donde habrá baile social, y como novedad actuarán nuestros alumnos/as mostrando una pequeña parte de lo aprendido. Estos eventos son una de las piedras angulares de nuestro proyecto, llevamos tiempo difundiendo la cultura del jazz bailado de principios del siglo XX y esto, cobra sentido cuando ves que los diferentes grupos de gente que entran en la escuela acaban pidiendo más información acerca de toda esta cultura y se involucran en los eventos sociales.

El charlestón fue uno de los bailes  que causó furor en la década de 1920 sobretodo en una sala que estuvo por encima del nivel de muchas otras, la sala Savoy en Nueva York. Fue aquí donde los bailarines afroamericanos empezaron a mezclar charlestón con otros estilos de bailes como cakewalk o texas-tommy  dando origen a un estilo nuevo, que causa  tanto furor hoy en día como en la época, que fue considerado baile nacional de los EEUU, el Lindy Hop.

En nuestras clases de Lindy Hop buscamos desde un primer momento establecer vínculos entre personas para crear escena social de bailarines, donde personas en principio muy diferentes entre sí empiezan a disfrutar del baile, la música y la conexión con la pareja. Siempre decimos que el baile cobra sentido cuando se baila en los sociales, en la calle, en los conciertos, esta sensación no se puede describir si no se experimenta por eso, cuando los alumnos conectan con todo esto tienen la sensación estar dentro, de  improvisar,  de liberarse, el swing tiene este poder.

No solamente tenemos a gente muy buena bailando en pareja Lindy Hop, si no que también hay en Spirit un grupo de gente bailando solo jazz o también conocido atuhentic jazz, es un poco posterior al lindy hop y tiene su origen como este último en bailarines afroamericanos. Es un baile que combina la tradición del charlestón con las raíces de bailes africanos dando lugar a un baile sin pareja muy enérgico que combina pasos de diferentes estilos y tradiciones fusionándolos en rutinas, improvisación, locura. Tenemos desde septiembre un grupo de gente también en Spirit Benimaclet que ya juega, baila y disfruta con este baile.

En el swing llamamos clandestinos cuando bailamos en la calle, un nombre que alega a cómo se bailaba en el inicio de todo esto. Las muestras de cultura y baile para los afroamericanos en sitios públicos estaban socialmente mal vistas y de ahí que empezaran a actuar y bailar en clandestinidad. Hoy en día, llamar clandestino es un pequeño homenaje a las primeros bailes sociales/actuaciones que se hacían al aire libre. El próximo viernes 23 a partir de las 19.00h todo esto cobrará sentido en la Plaza de Benimaclet, tendremos a un montón de gente pasándolo en grande disfrutando del swing, y como sorpresa nuestros grupos han preparado unas pequeñas rutinas donde podrás ver en vivo todo este movimiento. Una de las primeras sensaciones que se tiene al ver a gente bailando jazz en la calle es de curiosidad y además dentro del jazz la música swing nos transforma, nos cambia la vibración del cuerpo y nos hace querer movernos. Nos hace mucha ilusión este evento, pero además en Spirit Benimaclet tenemos eventos todas las semanas del que nos encantaría que forméis parte ¡Os esperamos!

També pot interessar-te