Estar en parella: Tot un repte

BE salut · setembre 2016

CEG: Centre d’Especialitats Gestálticas
Avinguda Primado Reig 153, 1º, porta 2, 46020 València
963 26 95 00

Taller Introductori per a Terapeutes de Parella des de l’Enfocament Gestalt
17 Setembre de 10:00 a 14:00 en CEG

especialidadesgestalticas.com
facebook.com/centrodeespecialidadesgestalticas

Què sosté la Parella?

  1. L‘Amor en parella ÉS CONDICIONAL
  2. La Intimitat en parella NO ÉS NOMÉS SEXE
  3. La Confiança en parella UNA CONSTRUCCIÓ

És complex estar en parella, encara que personalment assumisc que és la millor forma d’aprendre. SOLA aprenc, però en companyia l’aprenentatge es multiplica, com una caixa de ressonància. UN més UN = TRES, comprendre açò és vital per a la parella que decidix co-crear una relació amb projecció en el temps. El tercer membre d’una parella és la RELACIÓ; la que sosté, la que enfortix el vincle, la que en els moments de diferències i crisis esmorteix els cabrejos,… per a donar pas a la disculpa, a la trobada i a tornar-ho a intentar. I, com es co-crea una relació segura? Construint pilars fonamentals en la relació:

  1. Amor, que es co-crega partint del respecte, a les meues necessitats, a les teues i a les de tots dos. Activant una Comunicació Responsable que em permeta afrontar la diferència sense aprofundir més la ferida, cercant la “trobada”, evitant el “qui té la raó”. Aquest amor que fa florir la solidaritat pròpia de l’amistat i companyonia, que em permet el “a voltes tu – a voltes jo”. La reciprocitat, fonamental per a mantenir un vincle segur, i que indica que l’amor adult NO és INCONDICIONAL.

  2. La Intimitat, aquest espai co-creat des de la complicitat de compartir estos quatre estadis.

    a.Intimitat Intel·lectual: espai on compartim idees, filosofies i valors de vida similars, que ens apropen, que ens nodrixen, que ens permeten converses nutritives, que ens fan sentir acompanyats, respectats i admirats.

    b.Intimitat Emocional: espai amb sensació de seguretat, on puc “obrir” el meu cor a l’altre, sense sentir-me jutjatx; on puc expressar el que sent, el que pense i el que em passa amb l’altra persona respecte a la relació. On podem parlar del que em passa en la relació.

    c.Intimitat Sexual: la que em fa gaudir de la sexualitat sense sexe en alguns moments, i en uns altres, la que em permet d‘abandonar-me al plaer de la carícia que activa el desig, activa la meua creativitat i afavorix la trobada sense paraules, amb sensacions, sentiments i fantasies, cos amb cos.

    d.Intimitat Espiritual: la que em fa sentir, pensar i saber que l’altre ha arribat a la meua vida per a ensenyar-me, perquè comprenga que estar en parella és aprenentatge. Aquest espai que em fa comprendre que l’altre o l’altra no em pertany i que si decidix estar amb mi està bé, i si no, també.

En aquest trànsit de co-creació de la relació, hi ha molts condicionants que impacten en la mateixa, per la qual cosa, aquest treball d’equip requerix que cadascú configure la seua Identitat de Parella, i per a açò és important: PENSAR en parella: el “nosaltres” forma part del vocabulari, SENTIR en parella: experimentar la reciprocitat, SEMBLAR parella: mostrar-nos com a parella davant els nostres cercles més benvolguts. Aquest complex procés de construcció requerix de consciència i maduresa per a assumir el repte de co-crear una relació amb projecció de futur. On els temps expliquen, sobretot el temps destinat a l‘ “enamorament”, espai vital per a conèixer-me amb l’altra persona, per a conèixer-la i per a “baixar” estes delicioses fantasies sobre el que pense que l’altra persona és, sense haver-les contrastat.

Dra. Nuvia Sequera
Terapeuta Gestalt | Especialista en Intervenció de Conflictes de Parella

També pot interessar-te