Estrella Roja

BE escriu · octubre 2016

Estrella Roja
Llibre homenatge a la combativa colla de colçaina i tabal de Benimaclet

Presentació del llibre
Dissabte 22 d’octubre – 17:00h
Assemblea de Veïns de Benimaclet
C/Masquefa 5

Podeu trobar el llibre a…
Llibreria La Traca
Llibreria La Rossa -llibres en femení-
Pregunteu a qualsevol membre de la colla!

Si hi ha un so que acompanya les reivindicacions socials, culturals i nacionals a la ciutat de València i a tot el país, és el de la dolçaina i el tabal. Perquè una de les coses més importants i enriquidores d’Estrela Roja (ER) és que sap transmetre que la dolçaina i el tabal són molt més que un element típic del folklore: i és que si en segles passats la dolçaina sonava en festes o processons, ara sona en també en reivindicacions… això és ER! Però l’ER és també muixeranga; ER ha tingut l’oportunitat de ser partícip i protagonista de l’anomenat Moviment Recuperador de Muixerangues. I ER és també “Dimonis”: els correfocs sonen a dolçaina i tabal perquè l’ER de Benimaclet els va incorporar per primera vegada ara fa 25 anys. I ER és barri, perquè participa en les reivindicacions veïnals, horts urbans, etc.

ER ha fet 25 anys i ho vol celebrar. I una de les maneres de fer-ho ha estat bastir un llibre que siga homenatge i a la vegada testimoniatge d’aquest esperit. Com no podia ser d’altra manera, el treball ha estat compartit i és fruit de les aportacions de totes i tots. De fet una cita del llibre diu:

“ER és un projecte que no és de ningú, és de totes i de tots els que han volgut fer-lo seu”), 

Així, en una primera part sabrem què és ER a través del que en pensen els i les seues membres; els amics i les amigues; les colles companyes; els col·lectius i les associacions i també les organitzacions obreres i polítiques:

“ER significa dolçaina, tabal, música, Benimaclet, Dimonis, festa, reivindicació; divendres de vesprada, Assemblea, amics, amigues, amors, gent coneguda, volguda, especial; dinars, soparet, correfocs, xerrades; manifestacions, concentracions, emocions… tot això i molt més: actuacions, concerts, homenatges, cercaviles, viatges, caminades, cansaments, lesions, assemblees, converses, discussions, reivindicacions, lluita, protestes, convivències, emocions… allò que se’n diu viure un col·lectiu valencià compromès.”

Continua el llibre amb una part gràfica on es pot veure els cartells de les poques ocasions on s’ha anunciat la participació d’ER i un àlbum de fotos. Una compilació de retalls de premsa també faran palesa aquesta gran activitat d’ER. També hi ha unes pàgines dedicades a una de les parts més desconegudes de la colla on  apareixeran un recull de poemes i cançons així com el distints comunicats que, al llarg dels seus ja 25 anys d’història, s’han tramés. Pensant en el món de la dolçaina i el tabal, i perquè se les faça seues, s’han publicat totes les partitures de les peces originals de la colla. No podia acabar el treball sense un llistat de totes les actuacions dutes a terme per ER, el qual de ben segur sorprendrà per la quantitat i que és prova de la magnitud del projecte.

I aquestes són algunes petjades que es poden trobar en aquest treball. Un treball on es mostra una petita part de la trajectòria i del perquè i del com d’aquests 25 anys de l’ER de Benimaclet. Una història que és resumeix, en paraules d’un dels autors, en:

“ER és exactament això: un centre d’acció social que ha fet descobrir i estimar la dolçaina i el tabal a moltíssims ciutadans i que els ha posat a les mans i a la boca els instruments, amb uns propòsits molt clars: recuperar i amplificar la festa tal i com la tradició de la terra l’ha entès des d’antic i, per una altra banda, fer-la entrar en l’arena de la lluita pel redreçament de la classe treballadora i de la nació.”

Colla l’Estrela Roja
Fotos: David Segarra Soler

També pot interessar-te