II Festa Intercultural del Pare Català

fent barri · maig 2016

Dedicada a Junior Taofiki
El jove de Benimaclet va ser deportat a Nigèria, un país on no hi havia estat mai

II Festa Intercultural del Pare Català
Divendres 13 de maig
17:30-22:30h

CEIP Pare Català
C/ del Pare Alegre, 22
963 61 77 09

El divendres 13 de maig l’AMPA del CEIP Pare Català celebra la II Festa Intercultural, enguany centrada en Àfrica, que tracta de generar un espai de trobada entre les famílies de diferents orígens que formen aquesta comunitat educativa.

Aquesta edició, a més, servirà per a recollir fons per a Junior Taofiki, un jove de Benimaclet i exalumne del Pare Català que ha estat deportat a Nigèria a pesar que mai abans havia estat en aquest país.

Encara que Junior Taofiki va néixer a Madrid ara fa 26 anys i que per tant tenia dret a la nacionalitat espanyola, la seua mare, de nacionalitat nigeriana, mai la va demanar, siga per desinformació o perquè les necessitats i urgències vitals eren unes altres.

De ben menut ell i sa mare es traslladaren a València, i és a Benimaclet, plenament integrat al barri i escolaritzat al CEIP Pare Català, on passa els millors anys de la seua vida, amb la normalitat de qualsevol xiquet, anant a escola i jugant amb els amics a la plaça.

Però hi ha un fet que marcarà un abans i un després en la vida de Junior. I és que segons per a qui, la vida no dóna segones oportunitats. A l’edat de 19 anys, la policia el va enxampar al Festival Internacional de Benicàssim amb unes substàncies il∙legals. Un error que, com Junior Taofiki, han comès molts altres joves, però que ell ha pagat molt més car. A més de la condemna de dos anys i nou mesos de presó, Junior va perdre l’oportunitat de sol∙licitar la nacionalitat espanyola i quan només li quedava un mes per complir la pena se li va comunicar l’apertura d’un expedient d’expulsió del país en aplicació de l’article 57.2 de la Llei d’Estrangeria. Es va truncar així el seu desig ferm de refer la seua vida al seu barri de sempre.

Junior, des del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) on estava tancat, va aportar la seua partida de naixement i va sol∙licitar l’asil polític. Intentava frenar l’expulsió del seu propi país però els funcionaris del centre bloquejaren aquesta sol∙licitud i en menys de 24 hores des de la notificació del vol, Junior fou deportat a Nigèria, un país on no havia estat mai i on no coneix ningú. Era octubre de 2014.

A hores d’ara s’investiga si el CIE de Madrid va tramitar la sol∙licitud d’asil o si els funcionaris podrien haver obstaculitzat aquest dret recollit al Codi Penal. Si es demostrés que no fou cursada reglamentàriament, s’obriria una escletxa legal per revertir la deportació i per tant aconseguir la tornada de Junior a València.

Mentrestant Junior fa més d’un any que està a Lagos, una ciutat de 8 milions d’habitants i a un país que no és el seu, tot sol i sotmès a unes condicions de vida hostils i molt dures, fins i tot ha hagut de dormir al carrer i ha sigut objecte d’agressions.

L’única cosa que el manté amb ànims és el suport moral i també econòmic que rep dels seus amics de València i que treballen per fer possible que Junior torne a casa, la que té a Benimaclet, el barri que l’ha vist créixer i que l’està esperant.

Comissió La Porta Verda de l’AMPA del Pare Català

També pot interessar-te