Falles Alternatives i Populars

fent barri · març 2016

Falles Alternatives i Populars
12 i 16 de març

El Terra
elterra.org
facebook / terra.socialbar

CSOA L’Horta
facebook / CSOA-LHorta

Apeu de carrer
facebook / ApeuDeCarrer

Text Co·lectiu Terra

Sovint, més vegades de les que desitjaríem, des dels moviments socials tendim a demonitzar algunes de les nostres tradicions més representatives i singulars pel simple fet de ser un símbol adquirit, furtat per la força, amb nocturnitat i premeditació, pels sectors més rancis de la dreta espanyola i espanyolista. Aquest, és el cas de les Falles valencianes, la nostra tradició festiva més arrelada popularment i més coneguda més enllà de les fronteres imposades. Com en molts altres casos, aquesta és una clara mostra de la nostra més absoluta ignorància i manca de criteris històrics.

Afortunadament cada vegada som més les que estem treballant per aconseguir que les Falles tornen a ser algun dia allò que eren originàriament, les festes populars de totes nosaltres on els valors predominants eren la crítica al poder i l’exercici alliberador de prendre els carrers per uns dies i purificar-nos d’allò que ja no ens serveix i no ens agrada. I, també, unes festes valencianes (i, per tant, catalanes). Sense imposicions culturals espanyoles, masclistes, religioses i sanguinàries.

Evidentment, haurem de parlar-vos de les Falles Alternatives i Populars del Terra, que anem celebrant ja fa 16 anys al nostre estimat Benimaclet. Amb modèstia i molt de treball, cada any hem anant fent més gran aquesta festa, convertint-nos en visita obligada per moltíssima gent d’ací i d’allà i sempre intentant promoure uns valors que contribuïsquen a transformar aquest país i aquesta societat que ens oprimeix, trencant les baules de la cadena que ens esclavitza. Uns valors, doncs, veritablement fallers. Sense processons i sense bous. Amb llibertat.

Enguany, la nostra Falla, continuant amb la seua tradició crítica i combativa, es titularà: «15 anys alimentant i construint resistències. 15 anys enfonsant els vostres vaixells», en referència al 15 aniversari del nostre Centre Social i a totes les lluites que hem hagut de combatre durant aquests anys, amb especial èmfasi als moments de corrupció i abusos de poder que hem viscut els darrers mesos.

A destacar, aquest any torna per segona vegada un projecte de Falla Infantil col·laborativa que ja estem treballant amb tallers que impulsen grups de mares, pares, xiquetes i xiquets i el col·lectiu d’arquitectes crítiques «Apeu de Carrer».

A més, com que la Falla gran del Terra també es realitza participativament amb la gent del barri, durant tot el mes de febrer i fins a l’11 de març estarem construint-la al Terra. Així que si voleu ajudar-nos, envieu un correu a: falladelterra@gmail.com o passeu per allà i us informarem dels horaris de treball.

Per últim, sols recordar que el pròxim 12 de març realitzarem les tradicionals Paelles Populars i que el 16 de Març, tindrem la vesprada carregada d’activitats infantils, amb jocs al carrer, Globotà, xocolatada i contacontes, concert d’Aspencat en acústic, Sopar a la fresca i Cercavila que finalitzarà al CSOA l’Horta amb la Cremà de la falla.

Com no, totes les activitats seran allà on nosaltres més còmodes ens trobem, al Carrer i amb vosaltres.

També pot interessar-te