CIM- El Musical

BE aprén · maig 2015

CIM – El Musical
Escola de Música Hipòlit Martínez

C/ Baró de Sant Petrillo, 14 96 369 17 03
facebook / cimbenimaclet
cimbenimaclet.com

Text: Ernest Estornell
Fotos: Fernando Carranza

Benimaclet és un poble encara tranquil. La ciutat l’envolta, el despulla de verd, el cobreix de ciment i el farceix de cotxes, però el soroll no acaba d’ofegar l’alè dels seus habitants. Basta anar amb la oïda ben atenta per copsar tot un món que a altres indrets o no hi és o és massa amagat per a ser percebut. En recórrer els estrets carrers de Benimaclet, especialment al capvespre, els batecs que traspuen finestres i portes són ben especials perquè arriben engronsats en voladisses melodies: ara un tendre violí, ara un dolç clarinet, ara una harmoniosa guitarra, ara una potent dolçaina, ara un melancòlic saxòfon, ara un vibrant piano, ara un sord tabal, ara… Quina quantitat de músics hi ha a Benimaclet! Ens creuem amb ells, a hores vespertines, quasi tots molt joves o, a hores més tardanes, ja més granats, amb els seus instruments al llom amagats en fosques fundes. Qui endevinarà quin és l’enigmàtic instrument? Serà un clarinet o un oboè? Serà una guitarra o un baix? Serà un violí o una viola? Us heu fixat als seues semblants, als seus ulls cansats per les esgotadores jornades escolars o laborals, però sempre amb aquella espurna especial de goig indescriptible? La gent que fa això, no és gent qualsevol! I no només elles i ells, sinó també les seues famílies que donen tot el suport per esmerçar gran part del temps d’oci fent sonar l’instrument escollit, en solitari o en companyia.

Amb un parell de càlculs estadístics senzills, copsarem immediatament quanta gent al poble es troba vinculada amb el viure la música. Perquè a Benimaclet la música es viu, es respira, es sent, s’olora, es paeix, és sempre present impregnant el nostre quefer diari, fins i tot condicionant-lo. I qui ho fa possible, des dels més tendres ditets d’intèrpret fins a la iaia més llunyana que acudeix puntual a concerts i audicions, té quelcom d’especial. Els joves músics es faran grans i els grans més grans encara, alguns canviaran lloc i potser ocupació, interès o afició i altres restaran per tota la vida, però tots formaran part d’una indissoluble gran família. Bona part de tan estimable col·lectiu es genera, forma i congrega al Centre Instructiu Musical de Benimaclet i a la seua Escola de Música “Hipòlit Martínez”, la societat musical centenària autèntic patrimoni immaterial del nostre poble i el seu centre de formació que acull tots els instruments i tots els estils per a totes les edats, des dels sis mesos fins a que el cos aguante. El valor de formar part de tan extraordinari grup social és incalculable: més de mig miler llarg de socis actius, vora dos centenars de músics, més de 350 alumnes de totes les edats i més d’un segle d’història així ho avalen. Molts cors bateguen plegats per a que el món, començant pel trosset que tenim a la porta de casa, siga un lloc més acollidor i agradable del que és a través de la música viva.

També pot interessar-te