Ultramarins Turia

fent ciutat · novembre 2016

Ultramarins Turia
La Guia

ultramarinosturia.es
facebook / CervezaTuria

Pots recollir la guia a Benimaclet en
La Xocolatera
C/ Utiel, 3
Dl-Dv 8.30-14h / 17.30-21h Ds 8.30-14h
963 698 043

Encara hi ha llocs que t’inviten a parar, a oldre i assaborir. Xicotets representants del comerç tradicional on, entre saladures i conserves et pregunten: “Ta mare com està?”. Així són els ultramarins. Llocs de trobada, història viva d’una ciutat.

Mentre assaborim els entrepans de tonyina amb olives que Enrique Dasí oferia als universitaris, la seua dona ens recorda en la rebotiga la història burgesa del Districte de la Mar. Ells van vindre de Bétera i porten una vida darrere del taulell.

Per l’església de Sant Valero descobrim a Mateo, amant de la cuina i propietari del Niño Llorón. Ell, a més de vendre’t els ingredients pesats i mesurats ens diu la recepta tradicional de sa casa “exacta perquè t’isca igual”. Un secret que corre com la pólvora entre els carrers de Russafa, invitant als joves a cuinar.

Passant la Finca Roja ens trobem a les filles de Lázaro i Teresa, unes xiques de la Manxa que et venen pernil com t’organitzen una comunió. “Ací no parem mai. Per no tancar, hem arribat a muntar fins al nostre vint-i-cinqué aniversari de casament al local”, ens conten mentre mengem un arròs al forn.

A Benimaclet arribem a una botiga de comestibles amb història xocolatera. En 1928 van decidir obrir sa casa on, a més de xocolata també venien fruites, verdures i altres  aliments a granel. L’ultramarí, amb un gran aparador, caixoneres i prestatgeries de fusta sempre tenia les seues portes ben obertes.

Tots ells sintetitzen alguns dels millors valors del comerç valencià de sempre, testimonis de tota una època d’atenció i tracte familiar als seus clients i amics. Una tradició que es manté molt viva després de molts anys.

D’aquesta manera naix Ultramarins Turia, una manera d’homenatjar a les persones que es troben darrere de cada taulell mantenint viu el treball de diverses generacions.

El projecte

Ultramarins Turia és una guia per als amants de la ciutat, de la seua història, els seus barris, que vol reflectir la història dels ultramarins mitjançant les seues vivències i anècdotes. Una publicació que servisca com a material documental i element de disseny d’edició limitada.

La guia, editada per Cervesa Turia, ha comptat amb la col·laboració de la fotoperiodista Tania Castro, així com amb el treball compromés d’Ana Penyas que ha reinterpretat l’essència de cada espai mitjançant les seues il·lustracions.

En definitiva, una iniciativa que busca recolzar el consum als ultramarins per part dels més joves, perquè els coneguen, escodrinyen la seua història i puguen tornar a descobrir-los.

Els primers 1500 visitants que adquirisquen qualsevol dels maridatges proposats per Turia, obtindran d’obsequi la guia d’edició limitada. Els packs-maridatges es podran adquirir fins al 30 de novembre i les guies estaran disponibles fins a finalitzar existències.

Et convidem a descobrir que hi ha darrere dels 10 protagonistes del comerç tradicional en: www.ultramarinosturia.es

Arturo San Juan

També pot interessar-te