#Arreplegà16

fent ciutat · febrer 2016

#Arreplegà16
Sàtira de la candidatura de les falles a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO

verkami / Falles Populars i Combatives 2016

fallespopulars.org
twitter / @FallesPopulars
facebook / fallespopularsicombatives

Ara que des de l’àmbit institucional s’està apostant amb força per la patrimonialització, amb una notable rellevància de la candidatura de les falles per a formar part de la llista de Patrimoni de la Humanitat que elabora la UNESCO, Falles Populars i Combatives han volgut dirigir la seua crítica cap a aquest tipus de processos i els aspectes negatius que moltes vegades comporten, com la turistificació, l’elitització o la museificació de la cultura.

A través de Patri Money, un personatge imaginari que té la missió de patrimonialitzar tot el que troba per tal de dur-ho a l’organisme fictici UNASCO, l’organització pretén realitzar una sàtira de l’aposta de l’actual administració pels processos de patrimonialització. Així, Falles Populars i Combatives proposa que siguen declarats béns de la humanitat alguns aspectes que l’entitat considera importants com «els somnis eròtics raros, desdejunar poleo tocat de cassalla perquè no pare la festa, el joc de fer un cercle amb els dits índex i polze i intentar que algú mire, la cullereta amb més de cinc persones en el llit o la tradició mil·lenària de furgar-se el nas».

Amb aquesta paròdia, Falles Populars i Combatives es proposa l’objectiu de posar el focus d’atenció sobre les implicacions ideològiques dels mecanismes de legitimació com els de la UNESCO i les males pràctiques que sovint acompanyen els processos de patrimonialització. Com anuncia l’organització, la tasca de Patri Money «té un revers negatiu: tot allò que converteix en patrimoni es buida de vida i s’ompli de turistes, deixa de ser una realitat quotidiana i es converteix en un $ÍMBOL».

Per tal de finançar les activitats que es desenvoluparan entre l’1 i el 19 de març i que s’anunciaran pròximament, Falles Populars i Combatives ha llançat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami que ha arrancat de manera exitosa, amb més de 2.500 € aconseguits en tan sols deu dies. Les aportacions econòmiques al projecte, que es podran realitzar fins al 15 de febrer, permeten als participants aconseguir, a banda del marxandatge habitual, algunes recompenses com «formar part del jurat de la UNASCO», «patrimonialitzar el teu bé més preuat» o aconseguir que «la votació de l’assemblea de la UNASCO quede en empat».

L’assemblea de Falles Populars i Combatives va nàixer fa 14 anys i la seua proposta ha anat creixent fins a convertir-se en una alternativa sòlida que aconsegueix moure cada any centenars de persones. Lluny d’intentar recrear una realitat paral·lela que servisca com a refugi per als no-adeptes a la festa oficial, l’organització interpel·la constantment el seu entorn més immediat i fa partícips de les activitats a diferents agents de l’entramat veïnal i associatiu. Des del 2014, està en marxa la Junta Solar Fallera, una coordinadora per fer front comú amb col·lectius d’altres barris com Benimaclet o el Cabanyal que ofereixen una programació amb un esperit similar durant els dies de falles.

Assemblea de Falles Populars i Combatives

Què és l’arreplegà?
És la manera que tenim de sufragar totes les despeses de les Falles Populars i, a més, la millor opció si no vols quedar-te sense el teu mocador, la xapa, el llibret, la samarreta i, atenció, per primera vegada en la història, el calendari faller!

També pot interessar-te