¡Abordaje!

BE juga · desembre 2015

¡Abordaje! Joc de Taula
Autor: César Gómez Bernardino

facebook / abordajeverkami
blogspot / dosmaracas

Podeu trobar aquest joc a…
Books n Jocs
C/ d’Utiel, 6 Benimaclet
facebook / booksnjocs

Heu sentit parlar dels jocs de taula moderns? Aquesta forma d’oci està començant a co- néixer-se de forma més ampla a Espanya i no estem parlant del parxís o el Mono- poly. Qualsevol que s’acoste per primera vegada a aquesta afició quedarà sorprés per la immensa oferta disponible. La BGG (la base de dades sobre jocs de taula més extensa d’Internet) té comptabilitzats més de 80.000 títols diferents. Això és tot un món per a triar, des d’aquells pensats per a gaudir en família a densos jocs de simulació històrica amb partides que po- den durar mesos. Hi ha literalment un títol per a cada persona i cada moment.

La meua afició pels jocs de taula va sorgir a la universitat, a través de l’Aula de Rol i Simulació de la UPV (no confondre jocs de rol amb jocs de tauler, encara que els aficionats a un d’ells solen ser aficionats a l’altre, són dos mons diferents). Allí vaig recuperar el gust d’asseure’m a una taula i jugar amb tres o quatre amics per a con- querir el món, córrer un circuit de Fór- mula 1 o dirigir una república bananera.

El món dels jocs és un lloc que invita a fer coses noves. És molt difícil que, de sobte, no et trobes pensant com seria el joc que acabes de provar si li feres uns canvis o, com podria ser eixe joc que tens al cap però que encara no existeix.

La meua experiència personal ha sigut molt gratificant. Mai he deixat d’embar- car-me en projectes emmarcats dins de les meues aficions friquis. Publicàrem un fanzine a la universitat, intentàrem crear el nostre propi joc de rol, molt més tard va arribar el blog i a poc a poc, em vaig prenent més seriosament el fet de fer un joc a mesura que anava introduint-me en la comunitat d’autors i editors de jocs de tauler. Fins que finalment, un dels meus jocs ha vist la llum professionalment. Aquest joc és ¡Abordaje!, un joc de pirates per a dos jugadors d’uns 20-30 minuts de duració, il·lustrat pel dibuixant valencià Jordi Bayarri i editat per GDM Games.

El projecte ha sigut desenvolupat a tra- vés d’una plataforma de micromecenatge (Verkami). Aquestes ferramentes de fi- nançament col·lectiu són una de les claus de l’èxit i el soroll que estan fent els jocs de taula hui en dia. Hem passat d’un mer- cat en què les grans editorials publicaven els títols amb comptagotes i quasi sempre limitant-se a traduir jocs d’autors estran- gers a un panorama amb una enorme quantitat d’autors que fan el bot a l’auto- edició. És el mateix que està ocorrent amb altres formes d’expressió culturals com els llibres o la música, on els creadors que no estan prop del radar dels grans editors, tenen l’oportunitat d’ensenyar les seues obres i veure-les publicades.

A la fi, el joc és un producte cultural més, com un llibre o una pel·lícula, on l’autor interactua amb els usuaris d’una manera diferent, a través d’un reglament que pro- porciona una experiència determinada.

Aquesta és una de les lluites constants que tenim, que el joc es considere cultura i que es reconega. Ja ha passat el temps en què el joc era una caixa sense acreditar de Borrás o MB. Els jocs de hui en dia tenen nom i cognoms, els autors són coneguts i les seues noves creacions esperades any rere any, com ho és el nou llibre d’eixe escriptor que tant ens agrada o la nova pel·lícula del nostre director favorit.

Els jocs de taula han vingut per a que- dar-se, perquè definitivament jugar no és només cosa de xiquets.

César Gómez Bernardino
il·lustració: Jordi Bayarri

També pot interessar-te