Ecomaclet

fent barri · abril 2016

Ecomaclet
Un barri ecològic, un barri amb horitzó
facebook / Ecomaclet

Dissabte 16 

10:00 Ecomercat de proximitat en la Plaça de Benimaclet
10:30-14:00 La Primera ruta de la tapa ecològica

Intervenció artística
a càrrec de Festes Populars de Benimaclet
Dinar Popular de solidaritat organitzat per la Plataforma “Juntes sense por”
Activitats informatives i trobades a càrrec de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià.
 1. CSOA L’Horta, d’11h a 14h: Taller “Incorporació dels feminismes al moviment per la sobirania alimentària
2. ESPAI A DEFINIR: de 17h a 19h: Videofòrum “La revolució del Cabàs” amb la presència de l*s autor*s
3.ESCOLA MEME, de 17h a 19h: Taller “Ramaderia per la Sobirania Alimentària
4.PLAÇA DE BENIMACLET, 20h: Mística per la Sobiranía Alimentarìa.

GUIA RÀPIDA PER A GAUDIR DE LA PRIMERA JORNADA PER LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA DE BENIMACLET

Quan i on? El Dissabte 16 d’Abril des de les 10 del matí en la Plaça i per alguns espais de Benimaclet


Qui l’organitza?
ECOMACLET és el primer resultat d’un procés obert, horitzontal i encara en construcció en el qual, diferents entitats del barri de Benimaclet (col·lectius, grups de consum i xicotets comerços) han elaborat de forma assembleària una proposta per a visibilitzar i compartir els valors de la Sobirania Alimentària. Més detalls a aquest enllaç

Què hi haurà?
  • L’ecomercat de proximitat en el qual participaran xicotet*s productor*s relacionad*s amb els grups de consum de Benimaclet (La Morera i Sóc el que menge), els horts del barri i altres que s’han adherit a la proposta d’Ecomaclet. El mercat es realitzarà en la Plaça de Benimaclet i en els carrers per als vianants adjacents, obrirà al públic a les 10 del matí i tancarà a les 14. En la plaça del mercat hi haurà també llocs informatius d’Ecomaclet i de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià i una parada de llibres i materials informatius sobre el tema, muntada per La Repartidora.
  • L’intervenció artística a càrrec de Festes Populars de Benimaclet que realitzaran un mural temàtic durant el matí
  • La Primera ruta de la tapa ecològica: 6 locals del barri, realitzaran un parell de tapes recorrent a productes ecològics proporcionats per productores ecológiques convidades per cada local. A partir de les 10,30 h i fins a les 14 h podràs provar les tapes ( les hi haurà dolces i salades) i, alhora, conèixer el projecte agro-ecològic de l*s productor*s convidad*s. Podràs comprar una tira de tiquets per a catar 6 diferents tapes (una per cada local) per € 6,50 i si completes tot el recorregut, participaràs en el sorteig d’una cistella ecològica plena de productes oferits pels participants del mercat ecològic de la Plaça. Les tires de tiquets estaran a la venda a partir d’aquest cap de setmana (9, 10 abril) en tots els locals de la ruta: Al-Paladar, Terra Centre Social Bar, La Carabasseta, La Comanda a granel, La Ola Fresca i La Murta. El mateix dissabte 16 podràs comprar els tiquets (fins a esgotar existències) també en el lloc informatiu de la Plaça.
  • El Dinar Popular de solidaritat organitzat per la Plataforma “Juntes sense por”. El cost del Dinar Popular és de 7€ i el tiquet estarà a la venda a partir del Dissabte 9 abril en tots els locals de la “ruta de la tapa” (Al-Paladar, Terra Centre Social Bar, La Carabasseta, La Comanda a granel, L’Ona Fresca, La Murta). La compra prèvia del tiquet és necessària per a garantir l’adequada preparació del menjar.
  • Les Activitats informatives i trobades a càrrec de la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià. Durant tota la jornada la Plataforma organitza diferents activitats en diversos espais del Barri: 1. CSOA L’Horta, d’11h a 14h: Taller “Incorporació dels feminismes al moviment per la sobirania alimentària” (places limitades. Necessari apuntar-se a través del formulari disponible a aquest enllaç) 2. ESPAI A DEFINIR: de 17h a 19h: Videofòrum “La revolució del Cabàs” amb la presència de l*s autor*s 3.ESCOLA MEME, de 17h a 19h: Taller “Ramaderia per la Sobirania Alimentària” 4.PLAÇA DE BENIMACLET, 20h: Mística per la Sobiranía Alimentarìa.
Les activitats de la Plataforma continuaran en el CSOA L’Horta en el matí del DOMINGO 17 (Dia mundial de la Lluita Camperola) amb una Assemblea Plenària Oberta i una Paella popular (necessària inscripció prèvia)
Informacions, preguntes i suggeriments les podeu compartir en la pàgina d’Ecomaclet o enviant un missatge privat o parlant amb qualsevol de l*s promotor*s.

__________________

Compartir idees i inquietuds i descobrir necessitats comunes és una de les moltes coses bones que passen a Benimaclet, on l’essència comunitària es valora i es conrea. De fet, fou a partir d’una sèrie de trobades, xerrades informals i trobades pel carrer, que va sorgir la idea de donar visibilitat a un dels aspectes més peculiars del barri: la seva relació amb l’horta que ens alimenta, i ho vam voler fer d’una forma espontània i directa que representés l’essència alegre, de carrer, sostenible i social, que caracteritza la nostra activitat.

Així va sorgir la xarxa informal composta per veïnes i veïns, espais socials i col·lectius, grups de consum i petits comerços relacionats amb l’alimentació, que ha anat donant forma i continguts al que serà Ecomaclet, la primera Jornada Agroecològica de Benimaclet (dissabte 16 d’abril, de 10 a 17h).

La data no ha estat escollida de forma casual, ja que entre el 15 i el 17 d’abril, amb motiu de la Setmana de Lluita Camperola, en aquesta ciutat se celebraran moltes activitats dirigides a fer visible els principis de la Sobirania Alimentària, que segons assenyala la mateixa Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià serien: l’alimentació conscient i de qualitat, el consum crític i responsable, la defensa del territori i la biodiversitat, l’ecofeminisme, i el manteniment i intercanvi d’usos i coneixements tradicionals i autòctons.

Ens ha semblat important, llavors, que tots aquests temes es traduïssin en la petita dimensió de la vida diària al nostre barri, i que en els seus locals, carrers i plaça, fóra possible conèixer i intercanviar el que aquí, dia a dia, es duu a terme a través de la difusió cultural, les lluites, els models alternatius de producció i consum i el petit comerç de proximitat.

Així que si comparteixes tot això amb nosaltres, dissabte 16 que ve, et convidem a passar-te per la plaça de Benimaclet a partir de les 10, on hi haurà un Mercat Ecològic de Proximitat en el qual podràs conèixer als/les productors/es relacionats/des amb els Grups de Consum “La Morera” i “Sóc el que menge”, als Horts Urbans i al CSOA L’Horta, comprar els seus productes i intercanviar les teves impressions amb elles.

A continuació, per a l’aperitiu, podràs transitar el barri seguint les olors de la Primera Ruta de la Tapa Agroecològica, en la qual un petit grup de restauradores del barri (Al-Paladar, Crit i Nit, CS Bar Terra, El Carabasser / La Carabasseta, La Murta i La Ola Fresca) et presentaran les seves tapes elaborades amb el que a la plaça s’ofereix. I una mica més tard, apuntar-te al Menjar Popular organitzat per la plataforma “Juntes sense por” i descobrir la intervenció artística de carrer de les Festes Populars, conèixer curiositats relacionades amb la memòria històrica de l’horta o explorar les diferents facetes del consum responsable i, sobretot, gaudir de l’espai comú i de les idees, perquè un barri ecològic és un barri en el qual en lloc dels murs, hi és l’horitzó.

El programa detallat de les activitats i les informacions sobre prevenda de tiquets per a la Ruta de la Tapa Agroecològica i el Menjar Popular, les pots trobar en el Facebook de Benimaclet Entra o a les pàgines dels espais i col·lectius organitzadors de la jornada.

També pot interessar-te