Lorena Gascón-The Lighters

BE sona · abril 2017

Foto: Paco Luna

Entrevista a Lorena Gascón de “The Lighters”
per Alejandro Murcia

The Lighters
Dimecres 12 – 21.30h

Tallafocs
C/ Baró de San Petrillo, 46

Foto: Paco Luna

Valencià

No és la primera vegada que treballeu junts. En què es diferencia The Lighters als anteriors projectes? Charlie i jo ens vam conéixer en Tramperos, una de les primeres bandes de versions de rock en les quals vam estar. The Lighters es diferencia dels altres projectes en el fet que som un duo i en què tractem de fer un repertori que agrade al públic, fugint de les cançons extracomerciales i de les cançons avorrides i alhora tractant de tocar tots els estils tant en anglés com a castellà.

Per què covers? Ens sembla la millor manera de fer gaudir a la gent, sempre és més fàcil fer-los cantar i ballar amb temes que coneixen. A més, tant Charlie com jo tenim o hem tingut formacions de cançons pròpies, les quals responen a altres necessitats. Jo vaig ser vocalista del grup de metall valencià L’Endeví i actualment Charlie té dues bandes de cançons pròpies, Gran Quivira i The Saltitos.

D’on ve el nom de The Lighters? Ens va semblar que sonava bé, i ens va agradar el que representa, alguna cosa que s’usa per a encendre foc. Una vegada, una persona del públic ens va dir que li havíem encés l’espurna, i per açò pensarem aquest nom.

Us sentiu molt còmodes amb l’acústic. Què us aporta aquest format més reduït? Ens agrada molt tocar amb banda, però no sempre les condicions ho permeten. És com tot; com més ingredients, més riquesa, però també més coses a tenir en compte i més complexitat. Charlie i jo portem tocant quasi 4 anys, i ens coneixem tant que només amb mirades sabem el que l’altre va a fer, encara que a voltes ens equivoquem. A més, els locals en els quals actuem normalment prefereixen que anem en format duo.

En el vostre repertori trobem clàssics del rock, blues i soul. Com respon el vostre públic a aquestes cançons? Responen genial, de fet, la majoria de cançons que portem en el repertori les tenim perquè ens les han demanat altres vegades. En certa manera pot dir-se que fem una mica “música a la carta”.

Quins objectius perseguiu? El nostre objectiu és passar-ho bé i fer que uns altres ho passen bé, gaudir cada moment de la música i de l’energia que compartim amb el públic. Bé, i el de ser estreles del rock i tocar en Wembley, també.

Porteu una gran quantitat de concerts a l’esquena, alguna anècdota interessant? Ens ha passat de tot: perdre’ns per a arribar a un bolo, que ens paguen de més, que ens lleven el micro perquè no volen deixar de cantar, que se’ns obliden coses, que ens falle l’equip i fer el concert sencer a pèl, dormir només una o dues hores, fer doblets de 4 hores en un dia… però fins al moment, res greu.

Què ens anem a trobar en el vostre concert al Tallafocs? Us aneu a trobar, a part d’uns pinxos magnífics, a dues persones que tenen moltes ganes de fer música i compartir-la amb el qual estiga disposat a escoltar-la.

Entrevista per Alejandro Murcia
Foto: Paco Luna

Cançons per a

  • Un viatge per carretera: Scar Tissue, Red Hot Chili Peppers
  • Cantar fins a quedar-te sense veu: Charlie Big Potato, Skunk Anansie
  • Fer un bes baix la pluja: The Blower’s Daughter, Damien Rice
  • Preparar-se per a un dissabte nit: Opium of the People, Slipknot
  • Un diumenge de ressaca: Un concert sencer de Glen Hansard
Castellà

No es la primera vez que trabajáis juntos en una banda de versiones rock. ¿En qué se diferencia The Lighters a los anteriores proyectos?

Charlie y yo nos conocimos en “Tramperos”, una de las primeras bandas de versiones de rock en las que estuvimos. The Lighters se diferencia de los otros proyectos en que somos un dúo y en que tratamos de hacer un repertorio que guste al público, huyendo de las canciones extracomerciales y de las canciones aburridas y a la vez tratando de tocar todos los estilos tanto en inglés como castellano.

¿Por qué covers?

Nos parece que es la mejor manera de hacer disfrutar a la gente, siempre es más fácil divertirles o hacerles cantar y bailar con temas que conocen. Además, tanto Charlie como yo tenemos o hemos tenido formaciones de canciones propias, las cuales responden a otras necesidades. Yo fui vocalista del grupo de metal valenciano L’Endeví y actualmente Charlie tiene dos bandas de canciones propias, Gran Quivira y The Saltitos.

¿De dónde viene el nombre de The Lighters?

Nos pareció que sonaba bien, y nos gustó lo que representa, algo que se usa para encender fuego. Una vez, una persona del público nos dijo que le habíamos encendido la chispa, y por eso pensamos este nombre.

Parece que os sentís muy cómodos con el acústico ¿Qué os aporta este formato más reducido?

Nos gusta mucho tocar con banda, pero no siempre las condiciones lo permiten. Es como todo; cuantos más ingredientes, más riqueza, pero también más cosas a tener en cuenta y más complejidad. Charlie y yo llevamos tocando casi 4 años, y nos conocemos tanto que sólo con miradas sabemos lo que el otro va a hacer, aunque a veces nos equivoquemos. Además, los locales en los que actuamos normalmente prefieren que vayamos en formato dúo.

¿Qué objetivos perseguís?

Nuestro objetivo es pasarlo bien y hacer que otros lo pasen bien, disfrutar cada momento de la música y de la energía que compartimos con el público. Bueno, y lo de ser estrellas del rock y tocar en Wembley, también.

En vuestro repertorio encontramos clásicos del rock, blues y soul. ¿Cómo responde vuestro público a estas canciones?

Responden genial, de hecho, la mayoría de canciones que llevamos en el repertorio las tenemos porque nos las han pedido otras veces. En cierto modo puede decirse que hacemos un poco “música a la carta”.

Desde 2013 lleváis una gran cantidad de conciertos a vuestras espaldas ¿Alguna anécdota interesante?

Nos ha pasado de todo: perdernos para llegar a un bolo, que nos paguen de más, que nos quiten el micro porque no quieren dejar de cantar, que se nos olviden cosas, que nos falle el equipo y hacer el concierto entero a pelo, dormir sólo una o dos horas, hacer dobletes de 4 horas en un día… pero hasta el momento, nada grave.

¿Qué nos vamos a encontrar en vuestro concierto del 12 de abril en el Tallafocs?

Os vais a encontrar, aparte de unos pinchos magníficos, a dos personas que tienen muchas ganas de hacer música y compartirla con el que esté dispuesto a escucharla.

Entrevista por Alejandro Murcia
Foto: Paco Luna

Canciones para:

  • Un viaje por carretera: “Scar Tissue” de los Red Hot Chili Peppers
  • Cantar hasta quedarte afónico: “Charlie Big Potato” de Skunk Anansie
  • Dar un beso bajo la lluvia: “The Blower’s daughter” de Damien Rice
  • Prepararse para un sábado noche: “Opium of the people” de Slipknot
  • Un domingo de resaca: Un concierto entero de Glen Hansard

També pot interessar-te