Frontera

BE sona · febrer 2017

Entrevista a Juanjo Frontera
per Antonio J. Iglesias

Pròxims concerts

Aperitiver Verlanga
Dissabte 25 de febrer – 20h
Tulsa Café
C/ Juan Giner, 11

1gen00:00- 00:0000:00 - 00:00

Valencià

Com descriuries la teua proposta?

La paraula que em ve al cap és “necessitat”. Per a mi la música sempre ha sigut una cosa tan natural com respirar. Està sempre amb mi i a més és la meua forma d’evadir-me, la meua salvació. El format cançó és a més un exorcisme ideal del que un porta dins, ja que comporta tant un aspecte líric com musical. El que no ix d’una banda ix per l’altra i “voilà”, de sobte el món es comprèn millor. Per descomptat, l’experiència que obtinc quan col·labore, tant en la creació de música com en la seua interpretació, amb els meus companys en Lülla (banda de la qual forme part des de fa anys) és absolutament alliberadora i satisfactòria. Però d’alguna forma, la necessitat de fer cançons per mi mateix sempre ha estat present. Abans ho feia amb una anterior banda, Uncle Són (banda que vaig formar fa anys al costat de Rebeca Ibáñez i David Campillos) i ara intente seguir eixa senda en la meua faceta de cantautor com a Frontera, amb l’afegit que ho faig en castellà en lloc de l’anglès.

Sent tu algú amb tant ventall musical en la motxilla i trajectòria quines influències té el teu actual projecte?

Eixa pregunta sempre és extremadament difícil de contestar, sobretot per a algú que com jo mai ha sabut romandre massa temps quiet davant d’un corrent o estil musical. Sóc tan curiós com sóc cul de mal seure i la veritat és que citar alguna cosa com a “central” a mode d’influència en la meua forma de compondre és quasi impossible. No obstant, això de començar a cantar en castellà sí que ha portat un aprofundiment en la música en aquest idioma, la qual fins ara tenia un poc abandonada. Així, a influències que sempre han estat presents com ara Vainica Doble, Radio Futura, Corcobado, Brincos, Ángeles o Solera, he afegit unes altres que encara no havia descobert fins a fa relativament poc com son Décima Victima o Pedro Ruy-Bas (ambdues clau per a l’elaboració de les cançons que conformen el meu pròxim disc), així com determinades coses de la terreta en les quals no havia aprofundit massa com Doctor Divago, La Resistencia, La Gran Esperanza Blanca i alguns de la nova fornada també, com Alberto Montero, Cuello o Lanuca.

Com a observador i cronista a més de músic, quines mancances veus en la projecció de l’escena musical valenciana? i què és el més positiu que destacaries?

Veig molta falta de respecte. Sense ànim de generalitzar, perquè existeixen les beneïdes excepcions, crec que des de les sales, les promotores, el públic i fins i tot alguns músics, no es respecta com caldria la música. S’està prenent com si fóra una faceta més de l’oci. Com si anar a un concert fóra igual que jugar al paintball o veure una cavalcada. I no, parlem de cultura. Una cultura mil·lenària, a més, que existeix des que l’home és home. Crec que banalitzar una cosa així com un producte més de consum és un gran error que condueix únicament a la pèrdua de qualitat en l’oferta i la repercussió de la cultura. Això causa que molts no vegen necessari pagar als músics que toquen en la seua sala, que uns altres entenguen que un músic local no mereix els mateixos privilegis que un artista de fora que el peta (el famós “munta, toca, ves-te’n”, que diria Gilbertástico) o que la gent que abarrota una sala per a veure una actuació per la qual ha pagat uns bons diners, es dedique a parlar a crits en lloc d’escoltar el que l’artista al que han vingut a veure -se suposa- els ha d’oferir. De debò, tot açò li lleva sentit a fer l’esforç d’assajar, compondre, tocar, pagar un local, editar discos que no es compren i cercar bolos mal remunerats.

Encara sort que, com apuntava, hi ha excepcions: a València existeixen sales que sí respecten al músic, que aposten pel risc. Promotores que cerquen una mica més que fer caixa. Una escena sana i inquieta que gaudeix d’una varietat i autosuficiència que hauria de ser l’enveja dels que ens envolten, però que te com a principal problema que no sap mirar més enllà de les portes de la ciutat. I així ens va.

Què veurem en el teu concert del 25 en Tulsa?

No solc prodigar-me massa en directe (almenys, no tant com altres), per això m’agrada posar-me algun repte nou, si pot ser, en cada directe. En aquest Aperitiver el que anem a fer és, a més de presentar algunes de les cançons del pròxim disc, un xicotet viatge per la història del pop espanyol en forma de revisions d’algunes cançons que han -al fil de l’anterior pregunta- suposat una influència en la gestació del disc. Probablement caiguen coses de Golpes Bajos, La Resistencia, Corcobado, Carlos Berlanga, Los Angeles, Radio Futura… veurem.

i quin format?

Ho farem amb banda, per descomptat. En el format tendent a l’acústic que requereix el Tulsa, però serem “Frontera i a més”, és a dir: veu, guitarra, baix i bateria. I a més, segurament tindrem alguns col·laboradors sorpresa per a l’ocasió. Fins a ací puc llegir, com diria Mayra Gómez-Kemp.

Parla’ns una mica dels teus companys de viatge en estudi i en directe

Sóc ric: tinc sort i bons amics músics. L’anterior EP ja es va gravar en Sayonara Studio, sota les ordres de Hi-Lo-Ray (Ramón Mira, de Tent, Fernando Pó…), amb el mestre José Montoro (Inhibidos Quizás, Tent, Someone Elses…) a la bateria. Per al pròxim LP he comptat també amb la col·laboració de Rubén Marquès (Caballo Trípode, El Ser Humano, Pentatrónika), que ha sigut un company de viatge essencial amb el qual m’he entès molt be. Haguera volgut comptar amb algú més, de fet es va parlar amb gent, però lamentablement, qui molt abasta poc estreny i no hi ha hagut espai per a més.

La paraula Frontera convida a ser desafiada o a respectar els límits?

Sempre a ser desafiada per descomptat. Les fronteres no haurien d’existir. Enlloc, excepte per descomptat en la nostra imatgeria romàntica d’aquelles fantàstiques pel·lícules de John Ford, Howard Hawks o Preston Sturges on els pistolers bandits la creuaven fugint de la llei i per tant, cercant una vida més lliure, millor.

Següent objectiu en marxa?

El primer és acabar de gravar el disc (està en fase molt avançada), que es titularà “Ha llegado el rei”. Després caldrà editar-lo i presentar-lo. En això estic pensant actualment.

Què portes entre mans?

Potser massa coses. Conciliar la vida familiar amb la música és difícil, però tinc la sort de comptar amb dues xiques a casa que m’entenen a la perfecció i m’ho fan tot senzill. Així que a més de Frontera, seguisc assajant amb Lülla i espere gravar i tocar en directe amb ells en algun moment. Al marge d’això, per descomptat alguna cosa que m’omple moltíssim és la meua faceta de col·laborador en la web musical Alquimia Sonora. Jo sempre vaig voler ser periodista, però per atzars de la vida no vaig poder cursar estudis en aqueixa línia i el poder escriure ara del que m’agrada ho considere un gran privilegi, que a més em reporta grans satisfaccions.

I clar, també sóc melòman empedreït i dj.

___________

 • Quina cançó mai falta quan fas alguna sessió de dj?
  Hi ha hagut moltes recurrents, però per descomptat hi ha dues que em vénen immediatament al cap: “Train in vain” de The Clash i “A town called Malice” de The Jam.
 • Cançó per a enamorar-se en un bar?
  Digueu-me rar, però “Bizarre love triangle” de New Order. Sempre torne a enamorar-me de la meua xica quan estem en algun bar de ballar i sona.
 • Cançó per a arribar tard a una cita?
  “What’s the hurry?” de Marianne Faithfull.
 • Cançó per a reflexionar?
  “Observatory crest” de Captain Beefheart.
 • Cançó per a abans d’una cita?
  “I wanna be your boyfriend” dels Ramones, per descomptat.
 • Cançó per a morir en pau?
  Sempre he dit que m’agradaria que m’enterraren, o millor, que em cremaren amb “Waterloo Sunset” de The Kinks sonant, però per a trencar-la en pla així, èpic, crec que em quedaria amb alguna cosa com “Starless” de King Crimson, clar que per a llevar-li ferro a l’assumpte també quedaria be un “Goodnight ladies” de Lou Reed.
Castellà

Cómo describes tu propuesta?

La palabra que me viene a la cabeza es “necesidad”. Para mí la música siempre ha sido algo tan natural como el respirar. Está siempre conmigo y además es mi vía de escape, mi salvación. El formato canción es además un exorcismo ideal de lo que uno lleva dentro, puesto que conlleva tanto un aspecto lírico, como uno musical. Lo que no sale por un lado sale por el otro y “voilà”,de repente el mundo se comprende mejor. Por supuesto, la experiencia que obtengo cuando colaboro, tanto en la creación de música como en su interpretación, con mis compañeros en Lülla (banda de la que formo parte desde hace años) es absolutamente liberadora y satisfactoria. Pero de alguna forma, la necesidad de hacer canciones por mí mismo siempre ha estado ahí. Antes lo hacía con una anterior banda, Uncle Son (banda que formé hace años junto a Rebeca Ibáñez y David Campillos) y ahora intento seguir esa senda en mi faceta de cantautor como Frontera, con el añadido de que lo hago en castellano en lugar del inglés.

En alguien con tanto abanico musical en la mochila y trayectoria qué influencias tiene tu actual proyecto?

Esa pregunta siempre es extremadamente difícil de contestar, sobre todo para alguien que como yo, nunca ha sabido permanecer demasiado tiempo quieto frente a una corriente o estilo musical. Soy tan curioso como culo de mal asiento y la verdad es que citar algo como “central” a modo de influencia en mi forma de componer es casi imposible. No obstante, esto de empezar a cantar en castellano sí que ha traído una profundización en la música en dicho idioma, la cual  hasta ahora tenía algo abandonada. Así, a influencias que siempre han estado ahí como Vainica Doble, Radio Futura, Corcobado, Brincos, Ángeles o Solera, he añadido otras que aún no había descubierto hasta hace relativamente poco, como Décima Victima o Pedro Ruy-Bas (ambas clave para la elaboración de las canciones que conforman mi próximo disco), así como determinadas cosas de la terreta en las que no había profundizado demasiado, como Doctor Divago, La Resistencia, La Gran Esperanza Blanca y algunos de la nueva hornada también, como Alberto Montero, Cuello o Lanuca.

Como observador y cronista además de músico, qué carencias ves en la proyección de la escena musical valenciana? y qué es lo más positivo que destacarías?

Veo mucha falta de respeto. Sin ánimo de generalizar, porque existen las benditas excepciones, creo que desde las salas, las promotoras, el público e incluso algunos músicos, no se respeta como debiera a la música. Se está tomando como si fuera una faceta del ocio más. Como si ir a un concierto fuera igual que jugar al paintball o ver una cabalgata. Y no, hablamos de cultura. Una cultura milenaria, además, que existe desde que el hombre es hombre. Creo que banalizar algo así como un producto más de consumo es un tremendo error, que conduce únicamente a la pérdida de calidad en la oferta y la repercusión de la cultura. Eso causa que muchos no vean necesario pagar a los músicos que tocan en su sala, que otros entiendan que un músico local no merece los mismos privilegios que un artista de fuera que lo peta (el famoso “monta, toca, vete”, que diría Gilbertástico) o que la gente que abarrota una sala para ver una actuación por la que ha pagado un buen dinero, se dedique a hablar a berridos en lugar de escuchar lo que el artista al que han venido a ver -se supone- tiene que ofrecer. De verdad,  todo ello le quita sentido a hacer el esfuerzo de ensayar, componer, tocar, pagar un local, editar discos que no se compran y buscar bolos mal remunerados.

Menos mal que, como apuntaba, hay excepciones: en Valencia existen salas que sí respetan al músico, que apuestan por el riesgo. Promotoras que buscan algo más que hacer caja. Una escena sana e inquieta que goza de una variedad y autosuficiencia que debería ser la envidia de los que nos rodean, pero cuyo principal problema, es que no sabe mirar más allá de las puertas de la ciudad. Y así nos va.

Qué veremos en tu concierto del 25 en Tulsa?

No suelo prodigarme demasiado en directo (al menos, no tanto como otros), por eso me gusta ponerme algún reto nuevo, a ser posible, en cada directo. En este Aperitiver, lo que vamos a hacer es, además de presentar algunas de las canciones del próximo disco, un pequeño viaje por la historia del pop español en forma de revisiones de algunas canciones que han -al hilo de la anterior pregunta- supuesto una influencia en la gestación del disco. Probablemente caigan cosas de Golpes Bajos, La Resistencia, Corcobado, Carlos Berlanga, Los Ángeles, Radio Futura… veremos.

y qué formato?

Lo haremos con banda, por supuesto. En el formato tendente al acústico que requiere el Tulsa, pero seremos “Frontera y Además”, es decir: voz, guitarra, bajo y batería. Y además, seguramente tendremos algunos colaboradores sorpresa para la ocasión. Hasta ahí puedo leer, como diría Mayra Gómez-Kemp.

Háblanos un poco de tus compañeros de viaje en estudio y en directo.

Soy rico: tengo suerte y buenos amigos músicos. El anterior EP ya se grabó en Sayonara Studio, bajo las órdenes de Hi-Lo-Ray (Ramón Mira, de Tent, Fernando Pó…), con el maestro José Montoro (Inhibidos Quizás, Tent, Someone Elses…) a la batería. Para el próximo lp, he contado además con la colaboración de Rubén Marqués (Caballo Trípode, El Ser Humano, Pentatrónika), que ha sido un compañero de viaje esencial con el que he hecho grandes migas. Hubiera querido contar con alguien más, de hecho se habló con gente, pero lamentablemente, quien mucho abarca poco aprieta y no ha habido espacio para más.

La palabra Frontera invita a ser desafiada o a respetar los límites?

Siempre a ser desafiada por supuesto. Las fronteras no deberían existir. En nada, salvo por supuesto en nuestra imaginería romántica de aquellas fantásticas películas de John Ford, Howard Hawks o Preston Sturges en que los pistoleros foragidos la cruzaban huyendo de la ley y por tanto, buscando una vida más libre, mejor.

Siguiente objetivo en marcha?

Lo primero es terminar de grabar (está en fase muy avanzada) el disco, que se titulará “Ha llegado el rey”. Luego habrá que editarlo y presentarlo. En ello estoy pensando, actualmente.

Qué te traes entre manos?

Quizá demasiadas cosas. Conciliar la vida familiar con la música es dificil, pero tengo la suerte de contar con dos chicas en casa que me entienden a la perfección y me lo hacen todo sencillo, así que además de Frontera, sigo ensayando con Lülla y espero grabar y tocar en directo con ellos en algún momento. Al margen de esto, por supuesto algo que me llena muchísimo es mi faceta de colaborador en la web musical Alquimia Sonora. Yo siempre quise ser periodista, pero por azares de la vida no pude cursar estudios en esa línea y el poder escribir ahora de lo que me gusta lo considero un gran privilegio, que me reporta grandes satisfacciones además.

Y claro, soy también melómano empedernido y dj.

____________

  • Qué canción nunca falta cuando haces alguna sesión de dj?
   Ha habido muchas recurrentes, pero desde luego hay dos que me vienen inmediatamente a la cabeza: “Train in vain”, de The Clash y “A town called Malice”, de The Jam.
  • Canción para enamorarse en un bar?
   Llamadme raro, pero “Bizarre love triangle”, de New Order. Siempre vuelvo a enamorarme de mi chica cuando estamos en algún garito de bailoteo y suena.
  • Canción para llegar tarde a una cita?
   “What’s the hurry?”, de Marianne Faithfull
  • Canción para reflexionar?
   “Observatory crest”, de Captain Beefheart.
  • Canción para antes de una cita?
   “I wanna be your boyfriend” de los Ramones, por supuesto.
  • Canción para morir en paz?
   Siempre he dicho que me gustaría que me enterraran, o mejor, me quemaran, con “Waterloo Sunset” de The Kinks sonando, pero para cascarla en plan así, épico, creo que me quedaría con algo como “Starless” de King Crimson, claro que para quitarle hierro al asunto también quedaría chulo un “Goodnight ladies” de Lou Reed.

També pot interessar-te