Guarderia A.I.S.O.

BE conta · març 2015

Benimaclet Conta
Un barri que conta la seua pròpia història
benimacletconta.com

Podreu trobar aquest lloc a…
Escola Infantil Bressol
Carrer de la Providència, 6

Text facilitat per:
Manuel Cerdá / AAVV de Benimaclet

A principis de 1975, un grup de veïns de Benimaclet (que feia un any havien iniciat un projecte quasi clandestinament, l’Associació de Veïnes i Veïns de Benimaclet), s’assabentaren de la possibilitat de legalitzar-se com a sucursal de l’Institut Social Obrer de València, a l’axopluc d’un sector “pro-democràcia de l’Esglèsia Catòlica”. Realitzats els tràmits necessaris s’ubicaren en l’actual domicili de l’Escoleta.

Donades les característiques del local, casa gran del casc antic amb un gran pati-corral i uns quants arbres (figuera, magraner), es va pensar en fer-lo servir també de guarderia, considerant que era una de les necessitats socials prioritària. Amb l’ajuda desinteressada de Rafael Arce es portaren a terme les reformes necessàries . El 18 de setembre de 1975 es va obrir la guarderia per al primer grup de xiquetes i xiquets d’u a quatre anys. Es va contar amb la col.laboració de mestres vinculades a l’AAVV i que participaren en el projecte conjunt. La guarderia A.I.S.O. Va estar referent amb un projecte educatiu ben diferenciat de les guarderies del moment. Un altre fet d’importància que es va donar entre aquestes parets d’una antiga casa foren els “Cursos Carles Salvador ” del quals els seu primer professor i veí de Benimaclet es diu que va ser Antoni Viñas Almenar.

La guarderia tenia dependència legal d’A.I.S.O. Fins el naixement del Patronat Municipal d’Escoles Infantils, cap als anys setanta, per impuls dels col.lectius ciutadans dels barris de l’extrarradi de la citutat. Per tal de formar part del Patronat calia constituir-se en cooperativa sense ànim de lucre. La primera escriptura notarial amb les persones que la fundaren data del 21 de juliol de 1982, passant a nomenar-se Escola Bressol Benimaclet Cooperativa Veïnal.

Actualment, la cooperativa continua funcionant com S.C.V. Escola Bressol-Benimaclet.

També pot interessar-te