Gravat i estampació

BE aprén · març 2015

Gravat i estampació
Taller a l’Escola MEME
facebook/escuelameme.benimaclet
escuelameme.com

Coordina
Patricia Concina. Gravadora i restauradora
Escola Superior d´Arts Visuals de La Cambre, Brussel·les
patriciaconcina.tumblr.com

texte: Patricia Concina
Fotos: Caixa Fosca

Valencià

El taller de gravat i estampació naix a l’octubre del 2014, dins del projecte autogestionat de l’Escola d’Arts i Oficis MEME en Benimaclet, un bell espai recuperat en una antiga alqueria al nord de València. Feia 20 anys en desús, i en 2013, un col·lectiu de persones amb moltes ganes de fer coses, es va posar mà a l’obra i van crear l’Escola MEME. Una escola-taller oberta a tot aquell que vulga aprendre un ofici. Una Escola que siga diferent. Una forma diferent de créixer en coneixement. Una forma nova d’aprendre en llibertat.

El Taller de Gravat i Estampació creix contínuament cada dia, gràcies al grup de gravadors principiants i amb experiència que treballa en el taller. Està obert a tots i totes; per als que descobreixen el gravat per primera vegada i també per als que necessiten un espai per a desenvolupar els seus projectes gràfics. Hi ha un seguiment personal centrat en el procés de creació de cadascú, un espai continu de reflexió, construcció, intercanvi i diàleg, entorn de l’apassionant món de l’obra gràfica. El taller es desenvolupa durant tot l’any, per tècniques trimestrals; però qui vulga incorporar-se al taller amb un projecte personal, o per a començar de zero, pot fer-ho en qualsevol moment.

 • D’octubre a desembre
  Gravat en relleu: linografia i xilografia
 • De gener a març
  Gravat al buit: punta seca, aiguatinta i aiguafort
 • D’abril a juny
  Tècniques experimentals, additives i gravat sense color: carborúndum, collagraph, gofratge
 • De maig a juliol
  Xarrades, construcció i desenvolupament del vostre propi llibre d’artista utilitzant les tècniques adquirides.

El taller està en marxa i treballant tots els dimarts de 17 a 21h i els dissabtes de 10 a 14h. El taller disposa de taules per a la preparació de planxes i taules on elaborar els esbossos previs i dibuixos, eines bàsiques, gúbies, punta seca, papers de prova, tintes calcogràfiques, taula d’entitat de 2 m., un tòrcul preciós (platina de 130×65 cm.), una zona d’estampació, cubetes mitjanes per a banyar el paper, una pila de 60×120 cm., cubetes per a l’àcid i resiner. També, una cuina per a preparar infusions, mate i el que t’abellisca i, per últim, un pati obert on regna una bella morera, el nostre projecte d’hort urbà i un espai tranquil i solejat per a xarrar i descansar.

Podreu trobar tot el temari del taller amb una descripció detallada de totes les tècniques en la pàgina de l’Escola MEME, apartat ‘tallers’ i en ĬMāGO, grup del Taller de Gravat i Estampació de l’Escola Meme.

Tintes, paper, gúbies, fusta, metall i a estampar i a crear en l’Escola MEME!

Castellà

El taller de Grabado y Estampación nace en octubre 2014, dentro del proyecto autogestionado de la Escuela de Artes y Oficios MEME en Benimaclet, un hermoso espacio recuperado en una antigua alquería al norte de Valencia. Llevaba 20 años abandonada, y en 2013, un colectivo de personas con muchas ganas de hacer cosas, se puso manos a la obra y crearon la Escuela Meme. Una Escuela-taller abierta a todo aquel que quiera aprender un oficio. Una Escuela que sea diferente. Una forma diferente de crecer en conocimiento. Una forma nueva de aprender en libertad.  

El Taller de Grabado y Estampación crece continuamente cada día, gracias al grupo de grabadores principiantes y con experiencia que trabaja en el Taller, está abierto a todos y todas ; a quienes descubren el grabado por primera vez y también a quienes necesiten un espacio para desarrollar sus proyectos gráficos, hay un seguimiento personal centrado en el proceso de creación de cada uno, un espacio continuo de reflexión, construcción, intercambio, diálogo, en torno al apasionado mundo de la obra gráfica. En principio el Taller se desarrolla durante todo el año, por técnicas trimestrales; pero quien quiera incorporarse al Taller con un proyecto personal, o para comenzar de cero, puede hacerlo en cualquier momento del año.

 • octubre a diciembre / grabado en relieve : linografía y xilografía
 • enero a marzo / grabado en hueco : punta seca, aguatinta y aguafuerte
 • abril a junio / técnicas experimentales, aditivas y grabado sin color : carborundo, collagraph , gofrado
 • mayo, junio y julio / charlas, construcción y desarrollo de vuestro propio libro de artista, utilizando las técnicas adquiridas.

El Taller está en marcha y trabajando todos los martes de 17h. a 21h. y los Sábados de 10h. a 14h. El Taller dispone de mesas para el preparado de planchas y mesas donde preparar los bocetos previos y  dibujos, herramientas básicas, gubias, punta seca, papeles de prueba, tintas calcográficas, mesa de entintado de 2m., un tórculo precioso (pletina de 130×65 cm.), una zona de estampación, cubetas medianas para mojar el papel, y una pila de 60×120 cm., cubetas para el ácido, resinero. Una cocina para preparar infusiones, mate y lo que apetezca. Un patio abierto donde reina una hermosa morera, nuestro proyecto de huerto urbano y un espacio tranquilo y soleado para charlar y descansar.

Todo el temario del Taller, con una descripción detallada de todas las técnicas podréis encontrarlo en la página de la Escuela, apartado Talleres y en ĬMāGO grupo del Taller de Grabado y Estampación de la Escuela Meme.

Tintas, papel, gubias, madera, metal, a estampar y crear en la Escuela MEME ¡

També pot interessar-te