Falles Alternatives i Populars del Terra

fent barri · març 2015

Falles populars de Benimaclet
14-16 de març

El Terra
C/ Baró de Sant Petrillo, 9
Dl-Dv 8:00-1:00 Ds-Dg 9:00-1:00 699 319 665 facebook.com/terra.socialbar

facebook.com/fallespopularsicombatives
fallespopulars.org

Text i foto facilitats per:
Col·lectiu Terra

Sovint, més vegades de les que desitjaríem, des dels moviments socials tendim a demonitzar algunes de les nostres tradicions més representatives i singulars pel simple fet de ser un símbol adquirit, furtat per la força, amb nocturnitat i premeditació, pels sectors més rancis de la dreta espanyola i espanyolista. Aquest, és el cas de les Falles valencianes, la nostra tradició festiva més arrelada popularment i més coneguda més enllà de les fronteres imposades. Com en molts altres casos, aquesta és una clara mostra de la nostra més absoluta ignorància i manca de criteris històrics.

Afortunadament cada vegada som més les que estem treballant per aconseguir que les Falles tornen a ser algun dia allò que eren originàriament, les festes populars de totes nosaltres on els valors predominants eren la crítica al poder i l’exercici alliberador de prendre els carrers per uns dies i purificar-nos d’allò que ja no ens serveix i no ens agrada. I, també, unes festes valencianes (i, per tant, catalanes). Sense imposicions culturals espanyoles, masclistes, religioses i sanguinàries.

Evidentment, haurem de parlar-vos de les Falles Alternatives i Populars del Terra, que venim celebrant ja fa 15 anys al nostre estimat Benimaclet. Amb modèstia i molt de treball, cada any hem anant fent més gran aquesta festa, convertint-nos en visita obligada per moltíssima gent d’ací i d’allà i sempre intentant promoure uns valors que contribuïsquen a transformar aquest país i aquesta societat que ens oprimeix, trencant les baules de la cadena que ens esclavitza. Uns valors, doncs, veritablement fallers. Sense processons i sense bous. Amb llibertat.

Enguany, la nostra Falla, continuant amb la seua tradició crítica i combativa, es titularà: «Les dos cares de la lluna», en referència a les 2 Valències que vivim: la que tenim i la que volem tindre, amb clares crítiques a una ciutat repressora, masclista, espanyolista i destructora; però també amb la València que volem, la de les invisibles, la Ciutat Comuna.

Com a novetat, aquest any s’inicia un projecte de Falla Infantil col·laborativa que ja estem treballant amb tallers que impulsen grups de mares, pares, xiquetes i xiquets i el col·lectiu d’arquitectes crítiques.

A més, com que la Falla gran del Terra també es realitza participativament amb la gent del barri, durant tot el mes de febrer i fins el 13 de març estarem construint-la al Terra. Així que si voleu ajudar-nos, envieu un correu a falladelterra@gmail.com o passeu per allà i us informarem dels horaris de treball.

Per últim, sols recordar que el proper 14 de març realitzarem les tradicionals Paelles Populars i  que el 16 de Març, tindrem la vesprada carregada d’activitats infantils, amb taller de Muixeranga, Globotà, espectacle “Contes Estrafolaris”, concert de Cesk Freixas, Sopar a la fresca i Cercavila que finalitzarà al CSOA l’Horta amb la Cremà de la falla.

Com no, totes les activitats seran allà on nosaltres més còmodes ens trobem, al Carrer i amb vosaltres.

També pot interessar-te