Barraques de Tramoyeres

BE conta · gener 2015

Benimaclet Conta
Un barri que conta la seua pròpia història
benimacletconta.com

Podreu trobar aquest lloc a…
C/ del Baró de San Petrillo, 4

Text i foto facilitats per:
Manuel Cerdá / AAVV de Benimaclet

En el carrer Baró de Sant Petrillo, quasi a l’altura de les vies del tramvia, van estar ubicades les Barraques de Tramoyeres fins al 25 de maig de 1959. És realment peculiar que existiren barraques fins a eixe moment, en ple centre de Benimaclet.

El seu nom prové de l’amo de les mateixes, que s’anomenava Tramoyeres, encara que no tenia res a veure ni amb el carrer Conca Tramoyeres, ni amb la del Reverend Rafael Tramoyeres, a pesar que les barraques se situaven just enmig d’ambdós. El Tramoyeres que habitava en elles tenia la digníssima responsabilitat d’arreplegar el fem de tot el barri. Només per aquest fet mereix un reconeixement.

En l’actual edifici que es troba on s’emplaçaven les barraques, s’han inserit uns taulellets amb un dibuix de les mateixes per a recordar la seua ubicació i existència, ja que van ser les últimes barraques de Benimaclet.

Posteriorment, una vegada construït el nou edifici, es va ubicar en la seua planta baixa l’ambulatori de Benimaclet. En el dit ambulatori no hi havia cap tipus de recepció per a donar cita. Eren els propis pacients, o familiars de pacients, els que se n’anaven passant el torn d’un a un altre, existint unes quantes cues de torns, una per metge.

La propietària del local era la farmàcia de senyora Adelina. Ho va cedir a la Seguretat Social perquè posaren l’ambulatori. Era una planta baixa xicoteta i precària, amb una sala d’espera minúscula. En la memòria col·lectiva perviuen els noms dels doctors Martí, Maximiliano i uns quants altres.

Un veí recorda com era l’ambulatori a fi- nals dels anys 60: “Era una planta baixa tercermundista, un local amb calor acaloradora a l’estiu i un fred polar a l’hivern, el vàter s’inundava cada vegada que queien unes gotes de pluja i la pereta del mateix era robada constantment per algun pacient sense escrúpols.”

A finals de la dècada dels setanta, l’ambu- latori es va traslladar a una planta baixa més àmplia situada en el cantó d’Emilio Baró amb Assagador d’Alboraia (llavors anomenada Camí Cases de l’Enginyer).

Després de l’ambulatori, la planta baixa de Baró de Sant Petrillo va ser ocupada per la Unió Democràtica de Jubilats i Pensionistes, la qual als pocs anys es va traslladar al seu lloc actual en el carrer Utiel.

També pot interessar-te